„România, prostul Europei”. Euronews analizează cum deșeurile Occidentului sfârșesc la noi în țară pentru că e mai ieftin, după procedura de infrigement deschisă de Comisia Europeană
Gestionarea ecologică a deșeurilor reprezintă o provocare majoră pentru România, țară care observă, în mod regulat, cum toate tipurile de gunoaie din statele vest-europene sfârșesc pe pământul său, scrie Euronews, după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infrigement împotriva Bucureștiului pe această temă.
De ce? Pentru că, în România, tratarea deșeurilor este foarte ieftină: 17 de euro pe tonă, comparativ cu cei cel puțin 250 din restul statelor europene.
„Companiile ascund natura exactă a deșeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal. (…) Ancheta noastră arată prezența deșeurilor contaminate, deșeurilor medicale sau deșeuri menajere. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”, explică Romana Puiuleț, jurnalist de investigație de la Rise Project.
Pe lângă fabricile de ciment, o altă destinație pentru deșeuri sunt incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Cu toate acestea, organizațiile neguvernamentale din zona de mediu atrag atenția asupra impactului pe care îl are fumul toxic asupra populației.
„Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer”, a explică Marius Cobârzan de la „Zero waste Romania”.