România, printre PUȚINELE state din UE care ÎNCĂ îl recunosc pe Nicolás Maduro ca președinte al Venezuelei, deși regimul lui a fost acuzat de REPRESIUNE (FOTO)
Nouă țări din Uniunea Europeană încă îl recunosc pe Nicolás Maduro drept preşedinte ale Venezuelei, printre care şi România.
– Statele-membre UE care încă îl recunosc pe Nicolás Maduro drept preşedinte al Venezuelei: Italia, Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, România, Bulgaria şi Irlanda.
– Statele-membre UE care îl recunosc pe Juan Guaidó drept preşedinte interimar al Venezuelei: Marea Britanie, Austria, Germania, Franţa, Spania, Ungaria, Suedia, Danemarca, Republica Cehă, Croaţia, Polonia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Portugalia, Lituania, Letonia şi Estonia.La toate acestea se adaugă şi Uniunea Europeană ca entitate politico-economică.
România își menține poziția (sau nu pare preocupată de această problemă),deşi cu Nicolás Maduro la conducerea ţării, Venezuela a intrat într-o criză fără precedent în istoria țării, care a condus la emigrarea a peste trei milioane de venezueleni în doar câţiva ani de zile, la privațiuni serioase de alimente și combustibilişi la o inflaţie estimată la 160.000%, potrivit datelor oferite de Trading Economics.
Foto: Femeie din Caracas care demonstrează împotriva lui Nicolás Maduro (sursă foto: hepta.ro)
Însă regimul lui Nicolás Maduro a mai fost acuzat şi de corupţie sistemică, de faptul că a câştigat alegerile prezidenţiale din 2018 prin fraudă şi de faptul că a luat măsuri de represiune (execuţii publice, arestări şi percheziţii fără mandat) împotriva celor care îl susţin pe oponentul său, Juan Guaidó.
Mai mult decât atât, în urmă cu doar câteva zile, Nicolás Maduro s-a declarat dispus să-şi bage propria țară în război civil în situaţia în care presiunile exercitate asupra regimului lui nu se opresc.
Foto: Preşedintele în funcţie, Nicolás Maduro (sursă foto: hepta.ro)
Avertismentele Statelor Unite
De altfel, pe fondul crizei sociale, politice şi economice, Statele Unite nu doar că l-a recunoscut pe Juan Guaidó drept preşedinte interimar al Venezuelei, ci a luat în calcul şi opţiunea unei intervenţii militare. E drept, deocamdată această opţiune a fost luată în calcul doar la nivel declarativ.
Statele Unite a impus, însă, deja o serie de sancţiuni Venezuelei, încă din anii precedenţi, după ce Nicolás Maduro a acuzat Washington-ul de faptul că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat. Iar în 2018, Statele Unite a impus o nouă rundă de sancţiuni pe motiv că alegerile prezidenţiale din Venezuela ar fi fost fraudate.
Foto: Preşedintele autoproclamat interimar, Juan Guaidó (sursă foto: hepta.ro)