Președintele PMP, Eugen Tomac, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, pe B1 TV, unde a comentat subiectul referitor la faptul că aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie.
„Faptul că a fost publicat un draft cu privire la ordinea de zi a Consiliului JAI de la începutul lunii viitoare, în care este introdus acest subiect, este un pas important, pentru că politic înseamnă că Spania își menține angajamentul de a ne susține. A încercat acest lucru și în luna octombrie, pentru că este important să-și mențină acest angajament. L-a introdus pe ordinea provizorie. Eu cred că există șanse să rămână pe ordinea de zi, dacă nu se va negocia între timp un alt calendar sau o altă abordare, rămâne de văzut. Însă este un semnal pozitiv, pentru că până la urmă eforturile noastre de a face o presiune constantă și de a reclama când ne sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene dau rezultate. Rezervat sunt, însă, dacă acest lucru se va și întâmpla, însă dacă din nou ne vom trezi în situația blocajului de anul trecut, atunci se creează prilejul perfect pentru ca Guvernul să dea în judecată Austria, așa cum s-a angajat premierul Ciolacu în urmă cu câteva luni.”
Europarlamentarul Eugen Tomac a fost întrebat care ar putea fi argumentele dacă România și Bulgaria nu vor intra nici de această dată în Schengen.
“Nu există niciun argument rațional. Mai mult decât atât, intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen întăresc spațiul Schengen, pentru că sporesc măsurile de control. Apar noi frontiere, care sunt obligate să mențină controlul mult mai strict față de ceea ce există în prezent, pe de o parte, pe de altă parte, Uniunea Europeană trebuie să se îndrepte împotriva Austriei, care nu respectă acordurile Schengen valabile în prezent pentru statele membre, atât politica de returnare, cât și politica de vize. Sunt rapoarte care demonstrează acest lucru și nu mai poate nimeni fi păcălit, în condițiile în care, știm foarte bine, Austria a dus o luptă nedreaptă împotriva noastră și e cazul să se oprească din această abordare. În caz contrar, trebuie să mergem spre judecată. Rămâne de văzut cum vor continua negocierile, în următoarele săptămâni.”