Teodor Meleşcanu a semnat o declaraţie comună de sprijin pentru integritatea teritorială a Ucrainei
Ministrul de Externe al Românie, Teodor Meleşcanu, a semnat, alături de omologii săi din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia şi Ucraina, o declaraţie în care reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi poziţia de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă, anunţă MAE printr-o postare pe Facebook.
„În urmă cu 4 ani, pe 18 martie 2014, Rusia a definitivat ocuparea ilegală a Crimeii, parte a teritoriului suveran al Ucrainei pe care Rusia îl recunoscuse ca atare prin mai multe tratate internaţionale. Anexarea rusă a însemnat o serie de acţiuni în aceeaşi măsură ilegale: de la dislocarea de trupe ruse de elită, în uniforme fără însemne oficiale, până la organizarea sumară – prin încălcarea legislaţiei ucrainene şi a dreptului internaţional – a unui referendum nelegitim. Preşedintele Putin a susţinut iniţial că acele trupe nu aveau nimic în comun cu Rusia, dar apoi a recunoscut că el însuşi a ordonat întreaga operaţiune de anexare la sfârşitul lunii februarie 2014. Ulterior a acordat cu generozitate medalii militarilor ruşi care au participat la această operaţiune de ocupare”, se arată în declaraţie.
Declaraţia comună subliniază că locuitorii din Crimeea au flat dintr-o odată că trăiesc de facto sub regulile Moscovei şi au fost nevoiţi să obţină cetăţenia rusă să efectueze serviciul militar în forţele armate ruse, ambele încălcând dreptul internaţional.
„Au urmat politici represive de anvergură, care au condus la încălcări masive ale drepturilor omului, precum arestări din motive politice, închiderea de publicaţii şi şcoli, alături de câteva cazuri de crime şi dispariţii. Comunităţile tătarilor indigeni din Crimeea şi etnicii ucraineni, dintre care mulţi s-au opus anexării ilegale, au fost vizaţi în mod special. Zeci de persoane au fost inculpate sub acuzaţii false, precum condamnarea şocantă la 20 de ani de închisoare a lui Oleh Sentsov, un regizor ucrainean”, potrivit declaraţiei.
Aceasta susţine că Sentsov şi alţi peste 60 de deţinuţi politici trebuie eliberaţi imediat, iar situaţia dificilă a drepturilor omului în Crimeea, aşa cum a fost evaluată de Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina şi alte organizaţii, trebuie gestionată imediat, în timp ce organizaţiile internaţionale de monitorizare trebuie să primească acces în Crimeea.
Potrivit sursei citate, Rusia susţine că „anexarea” reprezintă „o nouă realitate în teren”, iar a spune că Peninsula Crimeea este parte integrantă a Ucrainei conform dreptului internaţional este privit de Rusia ca un act de separatism, pedepsit prin lege.
„Pretenţiile Rusiei în privinţa Crimeii nu au fost recunoscute de niciun alt actor internaţional. Încălcările dreptului internaţional şi militarizarea continuă a Crimeii au fost larg condamnate de comunitatea internaţională. Adunarea Generală a ONU a adoptat o serie de rezoluţii care reafirmă angajamentul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei. Împreună cu mulţi alţi parteneri, printre care Statele Unite, Canada şi Norvegia, Uniunea Europeană a implementat o politică de ne-recunoaştere şi regimuri de sancţiuni, vizând persoane fizice şi entităţi juridice care au promovat anexarea ilegală. Construcţia podului peste strâmtoarea Kerci va fi privită în acelaşi registru. UE a interzis, de asemenea, schimburile comerciale şi investiţiile, alături de restricţii în domeniul turismului şi călătoriilor. Mai mult, UE nu recunoaşte alegerile organizate de Rusia în Crimeea”, se mai arată în declaraţie.
Aceasta menţionează că Înaltul Reprezentant al UE Federica Mogherini publică, în numele Uniunii Europene, o declaraţie anuală privind Crimeea şi atâta timp cât anexarea ilegală continuă măsurile restrictive şi sancţiunile vor fi menţinute.
„Ocuparea ilegală a Crimeii creşte riscurile de securitate în regiunea Mării Negre, dar repercusiunile sale depăşesc cu mult această regiune. Alături de agresiunea rusă în desfăşurare din Donbas, ea încalcă şi ordinea de securitate din Europa, un set de reguli şi principii care au stat la baza stabilităţii şi securităţii Europei de la încheierea Războiului Rece. Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea nu priveşte doar Ucraina, ne priveşte pe noi toţi. Din acest motiv nu vom uita şi nu vom abandona Crimeea”, se mai arată în declaraţie.