România cere Comisiei Europene să elimine temporar taxele CO2 pentru energia livrată Republicii Moldova
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România și Republica Moldova au cerut Comisiei Europene derogarea de la achiziția de certificate de CO2 pentru producția de energie electrică din România care merge în Republica Moldova, potrivit radiomoldova.md.
“Problema este prețul, pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul este mult mai mare din cauza certificatelor de CO2”, a spus Sebastian Burduja, la DIGI24.
“Noi ne-am adresat Comisiei Europene, comisarului pentru energie comisarului pentru mediu, atât eu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh”, a precizat Burduja.
Republica Moldova se va baza în luna ianuarie, în plină criză energetică, pe importul de energie electrică din România. Mai exact, 38% din necesarul lunii ianuarie va fi reprezentat de energia electrică produsă pe piața internă, în timp ce 62% vor fi importuri din România, anunță responsabilii Ministerului Energiei din Republica Moldova.
,,Astfel, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh (ceea ce constituie circa 28% din consum), în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă (atât de la instalațiile care au tarif fix stabilit de ANRE, cât și cele de pe piața liberă), însumat reprezentând aproximativ 10%. Sursele de energie regenerabile însă depind de condițiile meteo și nu pot fi contabilizate ca surse sigure și continue”, anunță angajații structurii moldovene, potrivit Adevarul.
Cea mai mare parte a consumului de curent, adică 62 % va fi importantă din România.