România, Bulgaria și Grecia vor lansa un mecanism de cooperare permanent: Șefii diplomației celor trei țări au cerut ca aderarea la Schengen să nu mai fie amânată

România, Bulgaria și Grecia vor lansa un mecanism de cooperare permanent: Șefii diplomației celor trei țări au cerut ca aderarea la Schengen să nu mai fie amânată
România, Bulgaria și Gercia vor lansa un mecanism de cooperare permanent, au anunțat, luni, miniștrii Afacerilor Externe ai celor trei țări, care s-au întâlnit la Sofia, informează Mediafax.Cele trei țări vor...

România, Bulgaria și Gercia vor lansa un mecanism de cooperare permanent, au anunțat, luni, miniștrii Afacerilor Externe ai celor trei țări, care s-au întâlnit la Sofia, informează Mediafax.

Cele trei țări vor colabora pentru preluarea președinției prin rotație a Uniunii Europene. Grecia va prelua președinția UE în 2014, Bulgaria în 2018, iar România în 2019, a declarat ministrul bulgar.

Totodată, Titus Corlățean, Nikolaui Mladenov și Dimitris Avramopoulos au solicitat într-o declaraţie comună, ca decizia de aderare la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei să nu mai fie amânată de către Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene.

„Am convenit să promovăm aşteptarea noastră ca în cadrul Consiliului JAI să se ţină cont de angajamentul asumat la cel mai înalt nivel politic de către Consiliul European şi să fie adoptată decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Faptul că ambele ţări sunt pregătite pe deplin să adere a fost confirmat în mod repetat de Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană şi prin urmare nu mai sunt motive pentru amânarea adoptării deciziei”, se afirmă în declaraţia semnată, luni, la Sofia, de ministrul român Titus Corlăţean, omologul bulgar Nicolai Mladenov şi ministrul grec Dimitris Avramopoulos.

„Prin această inițiativă ne dorim să schimbăm stereotipul potrivit căruia Balcanii sunt o regiune unde cooperarea regională nu poate să existe”, a spus Nikolai Mladenov.

Titus Corlățean a afirmat că România va acorda sprijin complet președinției elene a UE în anul 2014.

„Grecia se confruntă cu o problemă pe care România și Bulgaria nu o au, și anume presiunea enorma a imigranților asupra granițelor maritime ale Greciei și în special influxul provocat de conflictul din Siria. Este de o importanță crucială ca țările din regiune să fie într-un contact permament”, a declarat diplomatul grec. 

Șefii diplomației celor 3 țări au discutat și despre politica europeană de coeziune, cei trei împărtățind ideea ca  fondurile destinate acestei politici trebuie să rămână la nivelul actual și în perioada următoare de programare, 2014-2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`