România, amenințată de o nouă procedură de infringement din cauza încălcării normele UE privind recunoașterea calificărilor profesionale
România se numără printre statele avertizate miercuri de Comisia Europeană că nu respectă normele UE privind recunoașterea calificărilor profesionale.
În acest sens Executivul comunitar a trimis avize motivate (primul pas către procedura de infringement) unui număr de 22 de țări (printre care și România) și scrisori suplimentare de punere în întârziere Germaniei și Maltei, în legătură cu conformitatea legislației și practicilor lor naționale cu normele UE privind recunoașterea calificărilor profesionale (Directiva 2005/36/CE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2013/55/UE).
„Prin aceste norme, UE a pus în aplicare un sistem modern, care ajută piețele forței de muncă să devină mai flexibile, facilitează și mai mult furnizarea de servicii între statele membre și stabilește recunoașterea automată a calificărilor profesionale în țările UE pentru anumite profesii, cum ar fi arhitecții, medicii sau asistenții medicali. Comisia a trimis aceste avize motivate și scrisori suplimentare de punere în întârziere în ceea ce privește normele privind libertatea de stabilire, libertatea de a presta servicii, recunoașterea automată a calificărilor, facilitarea cerințelor administrative pentru procedurile de recunoaștere, recunoașterea stagiilor profesionale și cooperarea administrativă. Toate statele membre au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat Germaniei și Maltei sau să trimită cazurile în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul celorlalte state membre destinatare ale avizului motivat”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE.
Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.