Statele baltice și Polonia au primit prestigiosul Premiu pentru Leadership Transatlantic („Transatlantic Leadership Award”) din partea Centrului pentru Analiza Politicii Europene (Center for European Policy Analysis – CEPA), un think tank din Washington, însă nu a fost și cazul României, deși țara noastră a avut un aport esențial în facilitarea exportului de cereale ucrainene și în sprijinirea refugiaților.
Potrivit Baltic Times, premiul acordat de CEPA merge la premierul leton Krisjanis Karins, premierul lituanian Ingrida Simonyte, premierul eston Kaja Kallas și premierul polonez Mateusz Morawiecki, fiind astfel recunoscut sprijinul ferm al prim-miniștrilor respectivi pentru Ucraina și o contribuție specială la consolidarea cooperării trasatlantice. Ceremonia va avea loc marți, 27 septembrie.
Prim-ministrul Krisjanis Karins susține că Premiul pentru Leadership Transatlantic reprezintă o apreciere pentru sprijinul ferm pe care l-a manifestat întreaga societate letonă față de Ucraina în contextul agresiunii ruse.
„În aceste vremuri complicate este esențial să ținem cont că deja de peste 70 de ani cooperarea între Statele Unite și Europa a fost piatra de temelie a securității noastre. Este datoria noastră comună să continuăm să o întărim pentru a asigura stabilitatea valorilor noastre comune – libertatea, democrația și statul de drept”, a spus Karins.
CEPA, un think tank din Washington, efectuează cercetări și analize în domeniile energiei, securității și apărării, ajutând administrația de stat și mediul de afaceri să dezvolte cooperarea transatlantică.
România nu a primit Premiul pentru Leadership Transatlantic, în ciuda rolului esențial pe care l-a jucat în facilitarea exportului de cereale ucrainene și a eforturilor pe care le-a depus pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, dar și a faptului că oficialii americani și cei români au reliefat în repetate rânduri relația specială dintre cele două țări.
„România a sprijinit și va continua să sprijine Ucraina și pe cetățenii săi care luptă inclusiv pentru valorile și democrația noastre. România și-a deschis frontierele și inima pentru toți cei care au căutat refugiu din calea războiului din Ucraina. De la începutul conflictului, peste 2,3 milioane de ucraineni ne-au trecut granițele. România a oferit nu doar asistență de urgență, dar și sprijin pe termen mediu și lung pentru cei care au decis să rămână în țara noastră, acces liber la educație, servicii medicale și piața muncii”, spunea recent președintele Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU.
Pe de altă parte, țările baltice și Polonia au fost promotoarele celor mai duri abordări europene în ceea ce privește războiul lansat de Rusia și sancțiunile împotriva Moscovei.