Romanele scriitoarei Han Kang au dispărut din librăriile din Coreea de Sud, imediat după ce s-a anunțat că a primit Premiul Nobel pentru Literatură

Romanele scriitoarei Han Kang au dispărut din librăriile din Coreea de Sud, imediat după ce s-a anunțat că a primit Premiul Nobel pentru Literatură
sursă foto: Unsplash

Sud-coreenii s-au grăbit să cumpere romanele lui Han Kang după ce aceasta a câștigat primul Premiu Nobel pentru Literatură din istoria țării.

Han Kang a fost foarte surprinsă când primit vestea că a câştigat premiul Nobel pentru Literatură

Numeroşi sud-coreeni, iubitori ai literaturii, au luat cu asalt vineri librăriile şi site-urile online de carte în încercarea de a prinde măcar o copie a unei cărţi semnate de romanciera Han Kang, după ce aceasta a câştigat în mod surprinzător premiul Nobel pentru Literatură 2024, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Cel mai mare lanţ de librării din Coreea de Sud, Kyobo Book Centre, a anunţat că vânzările cărţilor lui Han Kang au înregistrat vineri o creştere uriaşă, stocurile fiind aproape imediat epuizate.

„Este pentru prima dată când un coreean a primit premiul Nobel pentru Literatură, aşa că am fost uluit”, a declarat Yoon Ki-heon, clientul în vârstă de 32 de ani al unei librării din centrul Seulului.

„Coreea de Sud nu are un palmares strălucit în ceea ce priveşte premiile Nobel, aşa că am fost surprins că un scriitor care nu foloseşte limba engleză ci scrie în coreeană, a câştigat un premiu atât de important”, a adăugat el.

Han Kang este prima persoană născută în Coreea de Sud care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și doar a doua din istoria acestei țări care a fost premiată cu un Nobel. Fostul președinte sud-coreean Kim Dae-jung a câștigat în 2020 Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de reconciliere cu Coreea de Nord și Japonia, dar și promovarea democrației și drepturilor omului.

Tatăl laureatei Nobel a subliniat cât de importantă este traducerea unui roman într-o limbă străină

La puţin timp după anunţul de joi, unele site-uri ale librăriilor din Coreea de Sud nu au mai putut fi accesate din cauza traficului uriaş, Vineri dimineaţă, dintre cele 10 cărţi cele mai bine vândute de librăriile Kyobo, 9 îi aparţin lui Han Kang, conform site-ului librăriei.

Tată lui Han Kang, la rândul său un autor cunoscut în Coreea de Sud a declarat că traducerea în engleză a romanului fiicei sale „The Vegetarian”, i-a adus recunoaşterea internaţională şi i-a deschis calea spre câştigarea premiului Man Booker International în 2016 şi acum a premiului Nobel.

„Scriitura fiicei mele este foarte delicată, frumoasă şi tristă”, a declarat Han Seung-won said.

„Aşa că modul în care este tradusă acea propoziţie tristă într-o limbă străină determină dacă vei câştiga sa nu… Pare că traducătorul a fost persoana potrivită care să surprindă savoarea unică a limbii coreene”, a adăugat acesta.

Tată lui Han Kang le-a declarat reporterilor vineri că fiica sa ar putea continua să evite lumina reflectoarelor, după ce a refuzat să ofere interviuri sau comentarii şi s-a ferit de atenţia presei după victoria de joi.

Han Kang a primit vestea că a câştigat premiul Nobel pentru Literatură cu aproximativ 10 – 15 minute înainte de anunţul oficial şi a fost atât de surprinsă încât la un moment dat a crezut că ar putea fi o înşelătorie, a mai povestit tatăl ei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`