Româncă aflată pe aeroportul din Kabul: „Suntem în siguranţă, închişi în baza militară. Aşteptăm un avion să vină să ne evacueze”

Româncă aflată pe aeroportul din Kabul: „Suntem în siguranţă, închişi în baza militară. Aşteptăm un avion să vină să ne evacueze”
Kabul, capitala Afganistanului. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Alaeddin

Daniela Onofrei, o româncă aflată în Afganistan, a declarat pentru Europa FM care este situaţia în Aeroportul din Kabul, acolo unde este blocată cu alți români.

Toţi lucrau pentru companii care deserveau Aeroportul din capitala afgană, aflată acum în mâinile talibanilor.

Potrivit acesteia, securitatea pe aeroport este asigurată de britanici, americani şi turci.

“Aveam avioane alocate, asteptăm să fim evacuaţi în siguranţă. Toţi românii se află în baza militară”, a spus Daniela Onofrei pentru Europa FM.

Aceasta spune că sunt peste 30 de români în baza militară, iar NATO vrea să evacueze de pe Aeroportul din Kabul şi civilii afgani cu care a lucrat în ultimii ani.

Potrivit MAE, celula de criză interinstituțională convocată din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul afgan, în vederea evacuării în siguranță a acestora.

MAE precizează că această structură va acorda tot sprijinul misiunii Forțelor Aeriene Române, dispusă de președintele Klaus Iohannis, la propunerea premierului Florin Cîțu, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Potrivit datelor MAE, în Afganistan se află acum 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA (Misiunnea ONU de Asistență în Afganistan), respectiv de o companie de profil. „MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menținut și menține legătura cu cetățenii români în toată această perioadă”, a mai trasmis Ministerul.

„În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea, în regim permanent, monitorizează evoluțiile și rămâne în contact cu partenerii internaționali ai României, respectiv cu ONU și reprezentanți ai companiei angajatoare, în vederea analizării operative a tuturor informațiilor și pentru a propune adoptarea măsurilor necesare în astfel de situații”, se mai arată în comunicatul MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)