Ce se știe despre românul pe care Turcia îl amenință că îl expulzează pentru că a luptat alături de Statul Islamic // UPDATE: Reacția MAE (FOTO)
UPDATE: Ministerul de Externe a anunțat că nu există niciun cetățean român printre persoanele reținute sau arestate în Turcia sub acuzații de sprijin sau de apartenență la organizații teroriste. (Detalii AICI)
EXCLUSIV ONLINE // România ar putea ajunge parte a războiului dintre președintele turc Recep Erdogan și Occident, război pornit ca urmare a deciziei ferme a liderului de la Ankara de a repatria absolut toți adepții Statului Islamic înapoi în țările lor de origine, indiferent dacă acestea decid sau nu să le retragă naționalitatea.
Cotidianul turc Hurriyet a publicat o listă cu jihadiștii aflați în închisori în funcție de naționalități, iar printre aceștia este evidențiată și prezența unui român care se află pe o listă de 33 de europeni, din totalul de 959 de jihadişti pe care Turcia doreşte să-i trimită în ţările lor.
Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat oficial nici existența acestui cetățean român și nici posibila retrimitere a acestui în țară. B1.ro a solicitat un răspuns de la Ministerul Afacerilor Externe, pe care îl va publica după ce va fi primit.
Foto: Captură din publicația turcă Hurriyet, în care e amintit cetățeanul român
Situația străinilor din pușcării din Turcia
Ministerul turc de Interne a anunţat într-un comunicat emis luni că Turcia va repatria joi şapte cetăţeni germani. Comunicatul mai menţiona şi doi irlandezi, care nu erau pe lista consultată de cotidianul Hurriyet. Pe aceeaşi listă mai sunt trei australieni şi doi americani.
„Sunt ai voștri, faceți ce vreți cu ei„, a afirmat, în mod clar, Süleyman Soylu, ministrul de Interne al Turciei, la finalul săptămânii trecute.
Doar că de aici intervine o lungă discuție, pentru că statele occidentale refuză să primească înapoi acești indivizi acuzați de sprijinirea jihadiștilor, iar unele state chiar au început să retragă cetățeniilor celor în cauză. În fața acestui refuz Erdogan nu cedează și susține că îi va trimite pe toți înapoi indiferent de refuz sau chiar îi va elibera.
Turcia a expulzat deja, luni, un american, un danez şi un german. Cetăţeanul american nu a fost expediat direct în ţara sa, ci trimis la punctul de frontieră Edirne, la graniţa cu Grecia, unde a rămas blocat.
″Cei care rămân la graniţă, dacă pleacă sau dacă sunt preluaţi, aceasta nu este problema mea„, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan despre jihadiştii pe care a decis să-i expulzeze.
Alți nouă presupuşi membri ai grupării Statul Islamic deţinuţi în Turcia ar urma să fie expulzaţi până vineri către Germania, fără să fie plasaţi în detenţie, întrucât pe numele lor nu există mandate de arestare, au declarat miercuri surse din domeniul securităţii pentru AFP.
Potrivit autorităţilor germane, nimic nu dovedeşte faptul că bărbatul sau familia sa ar fi membri ai Stat Islamic, iar germanii refuză să îi primească.
În Germania a fost promulgată în aprilie o nouă lege prin care i se poate retrage cetățenia germană unei persoane care a luptat pentru o organizație teroristă, în cazul în care mai deține o altă cetățenie. Legea nu poate fi aplicată retroactiv. La sfârșitul lunii octombrie, și Danemarca a adoptat în mare grabă o lege asemănătoare.
Singurul stat care a acceptat repatrierea jihadiștilor a fost Kosovo.Acesta a înregistrat cele mai multe plecări în regiunea ISIS pe cap de locuitor dintre toate țările europene, dars-a hotărât să-și aducă înapoi cetățenii. În aprilie au fost repatriate 110persoane din nordul Siriei, majoritatea femei și copii.
Expert, despre posibila extrădare
B1.ro a vorbit cu un expert în domeniu, care a ilustrat procedura prin care un suspect poate fi retrimis în țară, iar situația din prezent a acestui român nu se încadrează în această descriere.
„Extrădarea se poate efectua în urmatoarele condiții: chiar dacă nu esti român, esti prins în Turcia și România face o cerere de extradare pentru a te judeca aici, în condițiile în care nu a savarșit ceva grav acolo și este un delict minor și îl extradează, îl expulează mai degrabă. Extradarea se aplică exlusiv în cazul procedurilor penale unde intervin hotarâri sau urmăriri penale în curs. Fie hotarâri de condamnare, fie hotărâri de urmăriri penale în curs.
Pentru că se poate face extrădarea în vederea continuării procedurilor judiciare, adică să-l extrădezi din Turcia către România, pentru a fi cercetat în România, pentru că are cetățenie română, fie în condițiile în care îl urmărim și în România pentru ceva. Dacă este urmărit în Turcia dar este cetățean român, noi putem să cerem să fie judecat pentru fapta din Tucia în România, dacă există reciprocitate. Doar în condițiile acestea se poate ajunge la asemenea soluții”,a declarat,pentru B1.ro avocatul Adrian Cuculis.