Roma este infestată de șerpi și șobolani. Motivul pentru care capitala Italiei a ajuns în acest stadiu: „O adevărată junglă”

Publicat: 17 08. 2024, 10:36
Peisaj urban al centrului antic al Romei, Italia. Colosseum și excavații antice. Sursa foto: Freepik

Roma a devenit „o adevărată junglă”, după ce a crescut numărul de șerpi, viespi orientali, pescăruși și șobolani, susține un zoolog din capitala Italiei.

Cunoscut în Roma pentru capturarea animalelor, Andrea Lunerti a decalrat că, doar în această vară, a fost apelat de sute de ori: „Sunt mult mai multe apariții decât erau înainte”.

Roma, „o adevărată junglă”, după ce a devenit infestată de șerpi și șobolani

„Populaţia de şerpi a crescut exponenţial în timpul iernii, deoarece temperatura a fost atât de ridicată. Ei nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost frig. Apoi au venit în oraş din mediul lor natural pentru că acolo sunt multe deşeuri alimentare, iar acolo unde sunt deşeuri alimentare sunt şobolani – principala lor pradă”, a declarat Andrea Lunerti, potrivit The Guardian.

Cel mai frecvent tip de șarpe întâlnit în Roma este șarpele bici verde, deși Lunerti a capturat și patru vipere.

Lunerti a fost contactat vineri dimineață de o femeie speriată de un șarpe bici verde care a apărut pe terasa ei. El a fost sunat și de poliție, pentru a-i cere să îndeprăteze un șarpe găsit în vestiarul medicilor dintr-un sptial din Parioli.

„Îi găseşti pe terase, în grădini, în clădiri şcolare”, a spus el. „A fost chiar unul agăţat de uşa cu grilaj a unui lift dintr-o clădire rezidenţială, provocând multă panică. Şerpii sunt foarte buni în a-şi găsi ascunzători în clădiri, aşteptând momentul potrivit pentru a ieşi şi a-şi vâna prada”.

Motivul pentru care capitala Italiei s-a transformat într-o junglă

Atunci când găsesc un șarpe, cetățenii sunt îndemnați de Lunerti să trimită înregistrări video care îi vor permite zoologului să stabilească dacă sunt otrăvitori sau nu.

„Dar chiar şi cei care nu sunt otrăvitori fac ravagii, pentru că îi panichează pe oameni, ceea ce îi determină să facă lucruri periculoase, cum ar fi să traverseze strada fără să se uite”.

Din punctul de vedere al zoologului, Roma se află în acest punct din cauza temperaturilor ridicate și gunoaielor.

„Roma chiar trebuie să se ocupe de gestionarea deşeurilor, altfel vom vedea şi mai mulţi şerpi şi viespi, ca să nu mai vorbim de şobolani şi pescăruşi – sunt mai mulţi pescăruşi în Roma decât în Fregene [un oraş de coastă din apropiere]”, a declarat Lunerti.

El a spus că cel puţin pescăruşii au ajutat la reducerea numărului de şobolani şi şerpi. „Un şarpe a fost capturat de un pescăruş şi aruncat pe o terasă”, a spus el. „Oraşul a devenit o adevărată junglă”.