Robotul Curiosity al NASA a decoperit gaz metan și compuşi pe bază de carbon pe Marte

Publicat: 17 12. 2014, 11:09
Foto: ingenieur.de

Robotul Curiosity al NASA a decoperit compuşi pe bază de carbon în eşantioanele de materie prelevate dintr-o rocă foarte veche, aceasta fiind prima detectare clară a unor compuşi organici pe suprafaţa planetei Marte, au anunţat oamenii de ştiinţă, citați de Reuters.

Roverul Curiosity a detectat și jeturi de metan în atmosferă, gaz care pe Terra este puternic legat de viaţă.

Potrivit cercetătorii, este nevoie de mai multe studii pentru a stabili dacă substanţele organice şi/sau gazul metan au fost produse de forme de viaţă din trecut sau din prezent sau sunt rezultatul unor procese geochimice de pe Marte.

„Avem o descoperire uriaşă. Am găsit compuşi organici pe Marte. Probabilitatea ca oricare dintre aceste lucruri să fie produse de o formă de viaţă… trebuie să respectăm faptul că există o posibilitate”, a declarat John Grotzinger, cercetător şef al misiunii Curiosity, în cadrul California Institute of Technology din Pasadena.

Robotul a detectat primele semne ale prezenţei unor compuşi organici în primele analize pe care le-a efectuat asupra unor roci din craterul Gale, un bazin cu diametrul de 154 de kilometri unde roverul a atins suprafaţa planetei în august 2012.

La puţin timp după ce a ajuns pe Marte, Curiosity a descoperit că planeta cea mai asemănătoare cu Terra din Sistemul Solar a avut ingredientele necesare şi condiţiile de mediu potrivite pentru a întreţine viaţa microbială, roverul îndeplinind astfel scopul primar al misiunii.

În urmă cu un an, savanţii au anunţat că robotul marţian nu a descoperit nicio o urmă de metan, după opt luni de cercetare, în atmosfera din regiunea craterului Gale.

Robotul Curiosity, realizat cu un cost total de 2,5 miliarde de dolari, este operat de inginerii de la NASA din Laboratorul Pasadena din California