Robert Fico este în continuare în „stare gravă”, dar stabilă după tentativa de asasinat

Robert Fico este în continuare în „stare gravă”, dar stabilă după tentativa de asasinat
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Pavol Zachar

Premierul Slovaciei Robert Fico se afla joi în stare „foarte gravă”, dar stabilă, a declarat un oficial al spitalului, după ce a fost împușcat de cinci ori într-o tentativă de asasinat care a scos la iveală diviziuni politice profunde în țară, potrivit Reuters.

Noi detalii despre starea lui Robert Fico

Slovacia va convoca o ședință a consiliului de securitate de stat, iar cabinetul se va întruni de la ora 11:00. (0900 GMT) joi, a declarat biroul guvernamental.

Miriam Lapunikova, directorul Spitalul Universitar Roosevelt din Banska Bystrica, unde este internat Fico, a declarat că prim-ministrul a suferit o intervenție chirurgicală care a durat cinci ore, cu două echipe pentru a trata rănile multiple prin împușcătură.

„În acest moment starea lui este stabilizată, dar este cu adevărat foarte gravă, el va fi la unitatea de terapie intensivă”, a spus ea reporterilor.

Viceprim-ministrul Robert Kalinak a declarat că medicii au reușit să stabilizeze starea lui Fico peste noapte, iar procedurile sunt în curs pentru a asigura îmbunătățiri suplimentare.

„Din păcate, starea continuă să fie foarte gravă din cauza naturii complicate a rănilor, dar cu toții vrem să credem cu fermitate că vom reuși să gestionăm situația”, a spus el.

Impușcătura a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european de mai bine de 20 de ani și a stimulat condamnarea internațională, analiștii politici și experții spunând că este un indiciu al unui climat politic din ce în ce mai febril și polarizat pe continent.

Omul înarmat l-a împușcat pe Fico, în vârstă de 59 de ani, în timpul unei vizite în orașul central slovac Handlova, lăsându-l inițial pe prim-ministru în stare critică și supus unei intervenții chirurgicale câteva ore mai târziu, miercuri.

Incidentul a ridicat și întrebări cu privire la aranjamentele de securitate ale lui Fico, deoarece atacatorul a reușit să tragă cinci focuri dearmă, deși premierul era însoțit de mai mulți bodyguarzi.

Într-un videoclip nedatat postat pe Facebook, presupusul atacator a fost văzut spunând: „Nu sunt de

Ministrul de Interne Matus Sutaj Estok a declarat miercuri într-o conferință de presă că atacul a fost „motivat politic”.

Fico și aliații săi din coaliția guvernamentală au criticat secțiuni din mass-media și din opoziție, spunând că au aprins tensiunile în statul central european.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`