Robert Cazanciuc (PSD): De ce mergem la vot? Pentru că ne încăpățânăm să credem că aceia, pe numele cărora punem ștampila, vor și ei o țară ca afară… la noi acasă
Social-democratulRobert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a subliniat că mergem la vot „pentru că sperăm la mai bine și nu vrem să fim doar spectatori”.
Mesajul lui Robert Cazanciuc (PSD), în ziua alegerilor locale din 2020
„De ce mergem la vot?Pentru că sperăm la mai bine și nu vrem să fim doar spectatori!Pentru că ne încăpățânăm să credem că aceia, pe numele cărora punem ștampila, vor și ei, ca și noi, să trăiască frumos în locul în care s-au născut sau au ales să locuiască, vor și ei, ca și noi, ca îndrăzneala să însemne măreție, nu obrăznicie, vor și ei, ca și noi, o țară ca afară…la noi acasă”, a scris senatorul PSD Robert Cazanciuc, duminică, pe Facebook.
La nivel național, 41,43% dintre alegători se prezentaseră la urne până la ora 19
Datele oficiale arată că, până la ora 19, la nivel național s-au prezentat la urne 41,43% dintre alegători, adică peste 7,57 milioane de cetățeni. Comparativ cu județele, Municipiul București înregistra în continuarecea mai scăzută prezență la vot din țară (puțin peste 32%).
Județe cu cea mai mare prezență la vot: Giurgiu (53,58%), Olt (53,23%), Teleorman (52,61%).
Județe cu cea mai scăzută prezență la vot: Iași (34,29%), Vaslui (34,65%), Covasna (34,46%).
Vestea vine în contextul în care, la alegerile locale din 2016, până la ora 19, votaseră peste 7,8 milioane de alegători, prezența la nivel național fiind de 42,97%. Capitala avea și atunci cea mai mică prezență din țară (27,66%), prin comparație cu județele.
BEC a respins solicitarea MAI privind prelungirea votului la secțiile unde sunt cozi
Ministerul Afacerilor Interne a solicitat, printr-o notă adresatăduminică Biroului Electoral Central,prelungirea votului după ora 21„acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”.
„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00,acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, solicităMAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu, potrivitDigi 24.
Potrivit adresei înaintateBEC, solicitarea vine în contextul în care în mass media au apărut informaţii referitoare „la unele situatii punctuale existente la nivelul sectiilor de votare generate de măsurile necesare în contextul pandemiei COVID-19”.
Cu toate acestea, BECa respinssolicitarea MAI.Cererea a fost respinsă în contextul în care acest scenariu este prevăzut de Legea nr. 208 din 2015, care se referă la alegerile parlamentare, în timp ce alegerile locale sunt abordate de Legea nr. 115 din 2015, care nu prevede posibilitatea de prelungire a scrutinului, potrivitPS News.