Rezultate exit-poll CURS-Avangarde, alegeri parlamentare 2020. PSD are 30,5%, PNL 29%, iar USR-PLUS 15,9%
O estimare exit-poll pentru ora 19 realizată de CURS-Avangarde plasează PSD pe prima poziție la alegerile parlamentare din 2020, cu 30,5%. Datele au fost colectate la ieșirea de la urne și nu sunt corelate cu votul din străinătate.
Rezultate exit-poll CURS-Avangarde, alegeri parlamentare 2020
Potrivit rezultatelor exit-poll CURS-Avangarde, PNL ar fi obținut 29%, iar podiumul ar fi completat de USR-PLUS cu 15,9%.De asemenea, au mai trecut pragul UDMR (5,7%),AUR (5,2%), PMP (5%) și Pro România (5%). În schimb, PER și PPUSL ar fi luat doar 1,1%.
Aproape 5,8 milioane de alegători au votat la alegerile parlamentare la nivel național până la ora 21, reprezentând o prezență de 31,84%.
În ceea ce privește situația la votul din străinătate, un număr de257.939 de cetățeni români dindiasporaauvotat pentru alegerile parlamentare, dintre care236.610 în secțiile organizate peste hotarele României, iar21.329prin corespondență.
Senat
- PSD 30,6%
- PNL 29,1%
- USR-PLUS 16,4%
- UDMR 5,7%
- AUR 5,3%
- PMP 5%
- Pro România 5%
- PER 1,1%
- PPUSL 1%
Camera Deputaților
- PSD 30,5%
- PNL 29,1%
- USR-PLUS 15,9%
- UDMR 5,7%
- AUR 5,2%
- PMP 5%
- Pro România 5%
- PER 1,2%
- PPUSL 1,1%
Alegeri parlamentare, în vremea pandemiei. Scrutinul din 2020 a presupus și o serie de reguli de protecție sanitară
Precum localele din 27 septembrie, alegerile parlamentare de anul acesta s-au desfășurat în circumstanțele deosebite impuse de pandemia de coronavirus. Acestea fiind spuse, prezența la scrutin a presupus o serie de reguli de protecție sanitară.
Purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, a fost bineînțeles obligatorie. Totodată, alegătorii au fost nevoiți să păstreze o distanță de siguranță de cel puțin un metru unii față de ceilalți, iar intrarea în secțiile de votare presupunea și dezinfectarea mâinilor.Personalul din secțiile de votare a trebuit să se asigure că procesul electoral se desfășoară în așa fel încât în încăperea unde se votează să nu fie prezenți, simultan, mai mult de cinci alegători.
Alegătorul a fost cel care și-a plasat actul de identitate în suportul terminalului informatic care înregistrează datele de identificare. Pentru a evita contactul cu obiectele folosite de prea multe persoane, votantul a putut veni cu propriul pix pentru a semna pe lista electorală. După exprimarea votului, alegătorul și-a aplicat singur timbrul autocolant sau ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe actul de identitate. La ieșire, mâinile trebuiau dezinfectate din nou.Persoanele care în ziua votului s-au aflatîn izolare sau carantină au putut vota prin intermediul urnei mobile.
În ceea ce privește diaspora, votarea s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a debutat cu deschiderea secției din Auckland, Noua Zeelandă.Votul în străinătate se va încheia abialuni dimineață, la ora 7.00, ora României, ultimele secții care se vor închide fiind cele de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.