Alegerile parlamentare s-au încheiat însă negocierile pentru formarea unei majorități în viitorul Parlament abia acum încep. După numărarea a peste 99% dintre voturi, PSD se află pe primul loc în opțiunile alegătorilor care s-au prezentat la vot, duminică, înregistrând victorii în cele mai multe județe ale țării. Social-democrații sunt urmați, în clasament, de PNL și USR-PLUS. O surpriză a venit din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care va fi a patra formațiune politică din noul legislativ.
Așadar, după alegerile parlamentare de duminică, harta României va fi predominant roșie, PSD câștigând în 22 de județe la votul pentru Camera Deputaților și în 21 la votul pentru Senat, potrivit rezultatelor provizorii, disponibile la ora redactării acestei știri.
Social-democrații au obținut victorii în cele mai multe județe din Moldova, Muntenia și Oltenia. Concret, în urma votului pentru Camera Deputaților, județele roșii sunt: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Galați, Brăila, Tulcea, Buzău, Ialomița, Călărași, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Hunedoara și Caraș-Severin.
La Senat, rezultatele încă parțiale arată că PSD a ieșit pe primul loc în toate județele de mai sus, cu excepția județului Caraș-Severin, acolo unde s-au impus liberalii la votul pentru camera superioară a Parlamentului.
„Aşteptăm rezultatele oficiale, să vedem cine intră şi cine nu intră în Parlament. Cu siguranţă, în acest moment, PSD, deoarece se şi află pe primul loc, intră şi, după ce vom avea toate datele, vom veni şi vom răspunde la toate întrebările”, spunea liderul PSD, Marcel Ciolacu, duminică seară, după anunțarea exit-poll-urilor.
Tot atunci, șeful social-democraților spunea că, în calitate de partid clasat pe primul loc, PSD trebuie să facă prima propunere de premier. În ultimele săptămâni, Ciolacu a avansat mai multe posibile propuneri pentru funcția de prim-ministru, printre care foștii premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, și Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD. Duminică seară însă, Marcel Ciolacu a anunțat că și profesorul Alexandru Rafila este luat în calcul ca propunere pentru funcția de premier din partea PSD.
”Sunt patru personalități ale partidului, venite propuneri și din partea mea și a colegilor meu, știți de domnul Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Vasile Dâncu și mai nou domnul Alexandru Rafila. Conform statului, acest lucru se va tranșa în interiorul Partidului Social Democrat, printr-un vot. Este posibil să mai fie și alte propuneri. (…) În acest moment eu urmez calea Constituției. În Constituție spune clar, partidul cu cele mai multe voturi va fi invitat primul de către președintele României și va face prima propunere de premier. (…) Noi nu știm în acest moment care sunt ponderile partidelor și nu știm care sunt exact partidele care vor avea reprezentare parlamentară”,a declarat Marcel Ciolacu.
Totodată, șeful PSD a susținut că în acest context, Ludovic Orban nu mai poate fi premier.
”Vă spun cu certitudine un lucru: faptul că Ludovic Orban nu mai poate să fie premierul României, cel puțin dacă dorim să respectăm votul românilor. Eu m-am uitat la votul românilor și de acolo rezultă foarte clar nevoia de schimbare a noii guvernări”,a mai precizat Ciolacu.
Cu doar 31,84% dintre alegători care si-au exprimat opțiunea electorală, alegerile parlamentare din 6 decembrie sunt cele cu cea mai slabă prezență la vot de după 1989.