Rezultate alegeri parlamentare 2020. Câte județe a câștigat USR-PLUS

Publicat: 07 12. 2020, 16:45
Foto: Alianța USR PLUS / Facebook

USR-PLUS s-a clasat pe locul al treilea în preferințele electoratului, la alegerile parlamentare de duminică. Potrivit datelor Biroului Electoral Central, după numărarea a peste 99% dintre voturi, alianța a obținut puțin peste 15% la Senat și sub acest procent la Camera Deputaților. A fost depășită astfel de PSD, clasat pe primul loc, și PNL. Totuși, USR-PLUS a obținut cele mai multe voturi în județele Timiș și Brașov, dar și în municipiul București, zone în care au obținut un scor bun și la alegerile locale din septembrie. Scrutinul de acum a fost marcat de un absenteism record și de ceva surprize în rezultate.

USR-PLUS a câștigat la alegerile parlamentare în Timiș, Brașov și București

Potrivit celor mai recente rezultate provizorii oficiale, publicate de Biroul Electoral Central, USR-PLUS a obținut la alegerile parlamentare în jur de 15%.

Mai precis, alianța a câștigat 15,10% din voturile exprimate pentru Senat și 14,76% din cele pentru Camera Deputaților. În cazul ambelor Camere, USR-PLUS s-a clasat pe locul al treilea, după PSD și PNL.

Totuși, USR-PLUS a reușit să fie pe primul loc în județele Timiș și Brașov și în municipiul București.

Astfel, în Timiș, USR-PLUS a obținut 29,26% la Senat și 28,57% la Camera Deputaților. Spre comparație, PNL, clasat pe locul al doilea, a câștigat 24,74%, respectiv 24,37%.

În Brașov, alianța a obținut primul loc la Camera Deputaților (26,61%), dar locul doi la Senat (26,40%). În schimb, liberalii au fost pe locul secund la Cameră (25,70%), și pe primul la Senat (26,705).

În Capitală, USR-PLUS și-a asigurat victoria atât la Camera Deputaților, cât și la Senat: 29,09%, respectiv 31,42%. Pe locul doi în preferințele electoratului bucureștean s-a clasat PSD, cu 26,5% la Cameră și 27,46% la Senat.

5.793.015 de români, adică 31,84%, au votat duminică, la alegerile parlamentare. La scrutinul similar precedent, cel din 2016, prezența la vot a fost de 39,49% și chiar și atunci a fost foarte scăzută.

Se conturează o majoritate parlamentară de Dreapta construită în jurul PNL, la care va participa și USR-PLUS

În ciuda faptului că nu s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de duminică, PNL poate rămâne la guvernare și chiar poate beneficia de o majoritate parlamentară, dacă ajunge la o înțelegere cu USR-PLUS, UDMR și, în cazul în care depășește pragul electoral, și PMP.

UDMR a anunțat deja că e dispusă să participe la guvernare dacă e invitată. „Eu sunt pentru a participa la guvernare. Asta înseamnă să ai membri în Cabinet”, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

La rândul său, Dacian Cioloș co-lider al USR-PLUS, a anunțat disponibilitatea alianței de a intra la guvernare alături de PNL: „Acestea sunt mesajele cu care vrem să venim astăzi, să transmitem foarte clar că USR este gata să-și asume guvernarea împreună cu PNL”.

Încă de duminică seară, după închiderea urnelor, președintele PNL, premierul Ludovic Orban, și-a exprimat convingerea că liberalii pot coagula în jurul lor o nouă majoritate parlamentară: „Cel mai probabil de luni, când vom avea informații cât de cât relevante despre raportul de forțe, vom avea discuții cu PMP, USR, UDMR. Se poate forma o majoritate parlamentară”.