Rezervele de gaze ale Europei riscă să se golească. Resursele au fost folosite cu cea mai mare viteză în ultimii ani

Rezervele de gaze ale Europei riscă să se golească. Resursele au fost folosite cu cea mai mare viteză în ultimii ani
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Roman Hanc

Vremea friguroasă care a dus la creșterea necesarului de încălzire, dar și temperaturile schimbătoare sunt printre motivele pentru care Europa s-a folosit în ultimii șapte ani de rezervele sale de gaze.

Depozitele au ajuns la un grad de umplere de 70%

Rezervele subterane de gaze din Europa, care funcționează ca un amortizor în situația unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad de umplere de 70%. În aceeași perioadă a anului trecut, depozitele aveau un grad de umplere de 86%, conform observatornews.ro. 

Deși în acest moment nu există un risc de deficit, golirea rapidă a rezervelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon. Acest lucru ar avea impact și asupra prețurilor pe termen scurt.

Conform datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe şi analizate de Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor europene de gaze este mai mic cu 25 de puncte procentuale faţă de nivelul lor maxim de umplere. De aceea, acest lucru reprezintă cea mai importantă scădere înregistrată după 2018.

„Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”, susţine Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc.

Prețul gazului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni

Posibilele întreruperi neplanificate la principalii furnizori de gaze ar putea agrava și mai mult echilibrul deja fragil al pieței regionale, declanșând noi fluctuații de prețuri. De exemplu, în Norvegia, uzina de procesare a gazelor lichefiate de la Hammerfest și-a suspendat activitatea până pe 9 ianuarie din cauza unor defecțiuni la un compresor.

Săptămâna trecută, prețurile gazelor au crescut cu 4%, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni, pe fondul scăderii stocurilor și al livrărilor limitate.

Luni, cotațiile futures la gaze pe hub-ul TTF din Amsterdam au înregistrat o ușoară scădere de 1,2%, situându-se în jurul valorii de 49,05 euro pentru un Megawatt-oră la ora 8:49 a.m.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`