Revoluţiile din Orientul Mijlociu ar putea influenţa aderarea României la Schengen

Revoluţiile din Orientul Mijlociu ar putea influenţa aderarea României la Schengen
Revoluţiile din Orientul Mijlociu ar putea influenţa în mod indirect aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, informează TheSofiaEcho. O coaliţie influentă a unor membri UE nu doreşte ca Bulgaria...

Revoluţiile din Orientul Mijlociu ar putea influenţa în mod indirect aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, informează TheSofiaEcho. O coaliţie influentă a unor membri UE nu doreşte ca Bulgaria şi România să intre în Schengen în martie 2011, aşa cum era plănuit. Există astfel riscul ca aderarea celor două ţări să fie amânată cu până la câţiva ani.

Revoluţiile arabe au un efect secundar asupra extinderii Schengen deoarece întăresc mai mult temerile ţărilor europene prin presiunile impredictibile. Potrivit sursei precizate, pentru a trece peste acest impas Bulgaria şi România trebuie să formeze cât mai repede o întrunire prin care să ajungă la o înţelegere mutuală. Acordul ţărilor trebuie să includă noi măsuri compensatorii pentru a alina îngrijorările publice şi opoziţia politică referitoare la extinderea Schengen.

Marin Lessenski, expert al European Policy Initiative din cadrul Open Society Institute, este de părere că cele două ţări “se află, din nou, în momentul şi la locul nepotrivit”. Mai mult, acesta precizează faptul că principalul argument pentru amânare este “lipsa de încredere că cele două ţări pot proteja frontierele externe, într-o regiune strategică a Europei”.

Marin Lessenski mai adaugă că există câteva recomandări care ar ajuta România şi Bulgaria să fie privite cu ochi buni. Una dintre aceste recomandări ar fi ca cele două ţări să îşi coordoneze acţiunile. Acţionând singur nu este deloc fezabil, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic.

Trebuie să se identifice poziţiile ţărilor, creând o listă a problemelor şi a unor soluţii posibile, mai arată expertul. Ambele ţări trebuie să se simtă sigure când vine vorba de propriile lor argumente, conchide acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:30 - Papa Francisc a decis să renunțe la o parte dintre vechile ritualuri funerare. Cum își dorește să fie înmormântat suveranul pontif
23:27 - O fetiță a fost bătută de mama ei cu un prelungitor. Cine a raportat cazul
23:18 - Ciucă: Aţi văzut câtă disperare? Eu, care n-am fost în politică, am devenit inamicul numărul 1. Cei care mă atacă nu au decât, eu mă duc acăsică şi pun capul liniştit pe pernă
22:59 - Preparatele moderne și tradiționale la Târgul de Crăciun din Sibiu. Cât costă ciocolata Dubai
22:55 - Ciolacu: Mînzatu a fost validată ca vicepreşedinte al Comisiei Europene. Din păcate, unii din țară au uitat că la Bruxelles suntem toți români, că trebuie să tragem pentru România indiferent de ideologie
22:34 - O specie de prădător, fără dușmani naturali, face prăpăd în Delta Dunării. Localnicii sunt devastați de pierderile suferite
22:26 - Alarma dată de un bărbat din Ploiești duupă ce vecinii nu au răspuns la ușă. Ce au găsit polițiștii
22:25 - Drulă, despre vila pentru Iohannis: Are 1.200 mp. Cine locuiește în 1.200 mp?? Iar renovarea costă 9 milioane de euro, aproape cât tot bugetul RAAPPS pe un an (VIDEO)
22:06 - Ce spune Traian Băsescu despre amenințările nucleare ale Rusiei. „Ei sunt conștienți că vor primi o armă nucleară ca lovitură împotriva lor”
22:01 - Cătălin Drulă: „Toată lumea confirmă că acolo sus, aproape de turul 2, este Elena Lasconi. Oamenii chiar au devenit foarte interesați. Își dau seama că nu vor o finală Ciolacu-Simion” (VIDEO)