Revoluţiile din Orientul Mijlociu ar putea influenţa în mod indirect aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, informează TheSofiaEcho. O coaliţie influentă a unor membri UE nu doreşte ca Bulgaria şi România să intre în Schengen în martie 2011, aşa cum era plănuit. Există astfel riscul ca aderarea celor două ţări să fie amânată cu până la câţiva ani.
Revoluţiile arabe au un efect secundar asupra extinderii Schengen deoarece întăresc mai mult temerile ţărilor europene prin presiunile impredictibile. Potrivit sursei precizate, pentru a trece peste acest impas Bulgaria şi România trebuie să formeze cât mai repede o întrunire prin care să ajungă la o înţelegere mutuală. Acordul ţărilor trebuie să includă noi măsuri compensatorii pentru a alina îngrijorările publice şi opoziţia politică referitoare la extinderea Schengen.
Marin Lessenski, expert al European Policy Initiative din cadrul Open Society Institute, este de părere că cele două ţări “se află, din nou, în momentul şi la locul nepotrivit”. Mai mult, acesta precizează faptul că principalul argument pentru amânare este “lipsa de încredere că cele două ţări pot proteja frontierele externe, într-o regiune strategică a Europei”.
Marin Lessenski mai adaugă că există câteva recomandări care ar ajuta România şi Bulgaria să fie privite cu ochi buni. Una dintre aceste recomandări ar fi ca cele două ţări să îşi coordoneze acţiunile. Acţionând singur nu este deloc fezabil, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic.
Trebuie să se identifice poziţiile ţărilor, creând o listă a problemelor şi a unor soluţii posibile, mai arată expertul. Ambele ţări trebuie să se simtă sigure când vine vorba de propriile lor argumente, conchide acesta.