Revoltele din Franța par să se calmeze, după cinci zile de proteste violente ca răspuns la împușcarea adolescentului Nahel în timpul unui control al poliției în trafic.
Cu toate acestea, președintele Emmanuel Macron a cerut Ministerului de Interne să mențină o prezență „masivă” a poliției pe străzi.
Luni, primarii au cerut organizarea de mitinguri în fața primăriilor pentru a protesta față de violențe și jafuri.
În Nanterre, orașul natal al lui Nahel, primarul Patrick Jarry a declarat că este mulțumit că violențele s-au diminuat, dar a adăugat că „nu trebuie să pierdem din vedere incidentul care a declanșat această situație și nevoia continuă de justiție”.
Primarul din Reims, un oraș aflat la puțin peste două ore de Paris, a declarat în fața unei mulțimi de câteva sute de persoane că revoltații au „jefuit magazinele pe care le vizitează în fiecare zi”.
Autobuzele și tramvaiele din regiunea pariziană vor fi din nou oprite luni seara devreme, în timp ce președintele Macron a cerut Ministerului de Interne să mențină o prezență „masivă” a poliției în toată Franța pentru a garanta „revenirea la calm”.
Aproximativ 45.000 de polițiști au fost desfășurați în toată țara în ultimele trei nopți.
Au fost incendiate 297 de mașini, față de cele 1.900 de joi, în timp ce 34 de clădiri au fost avariate sau incendiate, față de peste 500 joi.
Locuința unui primar din suburbia Parisului a fost atacată, iar revoltații au tras cu rachete asupra soției și copiilor săi care fugeau, rupându-i un picior și rănindu-l pe unul dintre copii. Incidentul este tratat ca o tentativă de crimă.
În weekend, familia lui Nahel, adolescentul ucis de poliție, a cerut încetarea violențelor.
Bunica sa i-a acuzat pe revoltători că folosesc moartea lui Nahel ca scuză și i-a îndemnat să nu mai distrugă bunurile publice.
O altă rudă a declarat pentru BBC că familia nu a dorit ca moartea lui Nahel să declanșeze revolte.