Moartea unui tânăr belgian, motiv de revoltă stradală. 45 de persoane au fost arestate (VIDEO)
Nu mai puțin de 45 de persoane, care au luat parte la o revoltă stradală în cartierul bruxellez Anderlecht, au fost arestate de către autorități.
Mobilizarea pentru revoltă s-a realizat pe rețelele sociale după ce Adil, un tânăr de 19 ani, a murit în urma impactului dintre scuterul pe care îl conducea și o mașină de poliție.
Acesta fugea de un alt echipaj de poliție, care îl urmărea pentru că nu oprise pentru a le prezenta oamenilor legii documentele necesare pentru cei care părăsesc domiciliul în timpul pandemiei de coronavirus. Impuse de starea de urgență în vigoare.
Protestatarii au furat și o armă de foc dintr-o mașină de poliție, agresându-i pe agenți.
Doi poliţişti şi şapte manifestanţi au fost răniţi uşor în urma incidentelor, a declarat pentru AFP primarul cartierului Anderlecht, Fabrice Cumps, care a mai punctat că s-a întâlnit cu familia tânărului. Primarul este de părere că moartea tânărului a fost folosită drept „pretext pentru cei care încearcă să creeze tulburări”, în condiţiile în care Belgia este în stare de izolare de peste o lună, în contextul pandemiei de coronavirus.
Cel mai nou bilanț al pandemiei de COVID-19 indică 29,647 de cazuri confirmate cu COVID-19 pe teritoriul Belgiei.
3,600 de persoane și-au pierdut viața până acum din cauza noului coronavirus, dintre care 268 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore. Dintre aceștia (54% au decedat la spitale, iar 41% în azile de bătrâni).
Totodată, 6,463 de persoane au fost declarate vindecate.
„Rata de ocupare a paturilor pentru terapie intensivă este în prezent de aproximativ 56%. Peste 1.000 de paturi sunt în continuare libere „, declara, acum câteva zile, doctorul Steven Van Gucht, potrivit brusselstimes.com.
Cea mai tânără victimă din Europa răpusă de coronavirus
La sfârșitul lunii martie, o adolescentă de 12 ani din Belgia s-a stins din viață, după ce a fost diagnosticată cu noul coronavirus, aceasta fiind cea mai tânără victimă din Europa.
”Este un eveniment foarte rar care ne-a șocat”, a declarat virologul Emmanuel André în cadrul unei conferințe de presă, scrie leggo.it.
Tot în aceeași perioadă, Belgia anunța că nu va accepta pacienţi cu coronavirus din alte ţări, în urma unor solicitări în acest sens venite din partea Italiei şi Olandei, până când nu se depăşeşte vârful epidemiei de COVID-19.
Măsuri împotriva COVID-19
Consiliul Național de Securitate (CNS) din Belgia a impus măsuri stricte împotriva răspândirii cazurilor de infectare cu coronavirus, începând din data de 18 martie.
Astfel, s-au interzis deplasările în afara locuinței, cu excepția deplasărilor spre locurile de muncă și pentru aprovizionarea cu alimente și medicamente, s-au închis barurile și restaurantele, iar accesul în supermarketuri a fost limitat la 30 de minute pentru fiecare client.
De asemenea, adunările publice au fost interzise, excepție făcând evenimentele în familie. Au fost permise în continuare activitățile sportive în aer liber, cum ar fi mersul pe jos, jogging-ul sau mersul cu bicicletă, doar în compania unui membru al familiei sau al unui prieten, dacă se menține distanța de 1,5 m între persoane.
Cu toate acestea, premierul belgian Sophie Wilmes a declarat că frontierele Belgiei nu se vor închide, dar nu sunt recomandate călătoriile în spațiul Schengen fără un motiv întemeiat, citeazăEuronews.