„Revolta prosopului de plajă” se extinde în Grecia. În ce țară s-a mai declanșat lupta cu șezlongurile

„Revolta prosopului de plajă” se extinde în Grecia. În ce țară s-a mai declanșat lupta cu șezlongurile
Foto simbol: Pixabay

Localnicii din Grecia au organizat un val de proteste inedite împotriva administratorilor de plajă care au instalat șezlonguri. Aceștia nu vor să fie nevoiți să plătească pentru a se putea bucura de plajă și aruncă prosoapele pe nisip.

Protest inedit al localnicilor din Grecia

Protestul a făcut parte dintr-o campanie pe care mass-media a numit-o „revolta prosoapelor de plajă”, prin care localnicii caută acces gratuit la plajele care au fost preluate de barurile de pe plajă și de alte afaceri care oferă șezlonguri și umbrele la prețuri exorbitante. În timp ce mișcarea a început la Paros, acum s-a răspândit în toată Grecia și chiar în Turcia învecinată, militanții cerând spațiu pentru a-și lăsa prosoapele gratuit.

BBC Travel a discutat cu activiști și localnici pentru a afla despre ce sunt protestele, de ce sunt importante și ce înseamnă mișcarea atât pentru turiști, cât și pentru rezidenți.

Protestele au început la Paros în mai 2023, când un grup de locuitori, care deja se întâlneau regulat pentru a discuta despre problemele de mediu de pe insulă, au început să discute despre locurile în care oamenii pot înota liber și pot face plajă (fără a fi forțați să plătească pentru un șezlong). ) deveneau din ce în ce mai rare. Este un simptom al modului în care insula se bucură din ce în ce mai mult de turiști în detrimentul localnicilor.

Întreprinderile de pe plajă care ridică șezlonguri și umbrele trebuie să solicite licențe de la ministrul grec de finanțe pentru a folosi părțile desemnate ale plajei. Verificările sunt menite să fie efectuate în mod regulat pentru a se asigura că nu ocupă mai mult spațiu decât permit licențele lor. Cu toate acestea, protestatarii susțin că aceste verificări sunt rareori – dacă sunt vreodată – efectuate. Drept urmare, locurile libere pentru prosoape sunt acum puține.

Locuitorii au creat o pagină de Facebook numită Salvați plajele din Paros și au început să organizeze demonstrații, cerând o represiune împotriva acestor operatori privați. De asemenea, au folosit imagini cu drone pentru a documenta șezlongurile ilegale, comparând locațiile lor cu zonele lor desemnate de guvern. „Acesta a schimbat jocul, pentru că nivelul de ilegalitate putea fi văzut atât de clar”, a spus un localnic.

Unde s-au răspândit protestele?

Mișcarea a câștigat rapid avânt; demonstrația din 3 septembrie a marcat începutul unei noi campanii la nivel național și a fost prima dată când au avut loc mai multe proteste pentru prosoape de plajă în diferite regiuni ale Greciei în aceeași zi.

Demonstrațiile au avut loc pe insula vecină Naxos și pe insula sudică Creta. Mai recent, insulele Rodos și Egina, precum și Attica – statul în care se află Atena – s-au alăturat. Locația protestului de la Paros este deosebit de simbolică; fiind plaja principală din satul central al insulei, este cel mai popular loc pentru localnici pentru a face o baie după muncă.

Eleni Andrianopoulou, purtătorul de cuvânt al campaniei Naxos, a declarat că ea și alți localnici s-au simțit frustrați de supradezvoltarea plajelor de câțiva ani, dar nu au fost siguri cum să acționeze. După ce au aflat ce se întâmplă în Paros, au fost imediat inspirați să înceapă propria campanie pe Facebook.

Mulți greci încă suferă financiar de la criza datoriilor din țară în urmă cu mai bine de un deceniu și nu își pot permite să plătească pentru un șezlong de fiecare dată când vizitează plaja. Soarele și marea sunt o mare parte a culturii grecești – albastrul din steagul grec reprezintă Marea Egee, iar majoritatea grecilor au amintiri puternice din copilărie despre verile petrecute pe plajă.

Cu toate acestea, militanții spun că plajele sunt doar o parte a unei lupte mai mari. Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa, iar vorbitorii de la protest le-au spus mulțimii adunate că supraturismul – și problemele sociale și de mediu care vin odată cu acesta – trebuie abordate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`