Revoltă în fostul spațiu iugoslav după acordarea Premiului Nobel austriacului Peter Handke: „Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist”

Revoltă în fostul spațiu iugoslav după acordarea Premiului Nobel austriacului Peter Handke: Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist
Foto: Hepta

Acordarea premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2019 scriitorului Peter Handke a provocat revoltă în state precum Kosovo, Bosnia sau Albania care l-au denunțat pe austriac drept un admirator al fostului președinte Slobodan Miloșevic, condamnat pentru crime de război în conflictul din fosta Iugoslavie.

“Nu am crezut niciodată că o să-mi vină să vomit din cauza Premiului Nobel”, a scris premierul albanez, Edi Rama, pe Twitter, după ce a fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

La rândul său, Sefik Dzaferovic, Membrul bosniac al Președinției Bosniei și Herțegovinei, a declarat că “este rușinos că Comitetul Nobel a ignorat cu ușurință faptul că Handke i-a justificat și protejat pe

Slobodan Milosevic și pe Radovan Karadzic și Ratko Mladic” și a acuzat Academia Suedeză că “și-a pierdut complet busola morală”.

“Handke a acuzat Occidentul că a atacat Serbia ‘neputincioasă’, a negat genocidul la Srebrenica chiar și după ce a fost confirmat la Tribunalul de la Haga“, scrie astăzi cotidianul kosovar Koha Ditore.

Controversele privindu-l pe Peter Hanke au început încă din 2006 când acesta a luat partea Serbiei privind conflictul din fosta Iugoslavie și a asistat la funeraliile fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, condamnat pentru crime de război contra umanităţii şi genocidului, şi care a murit în închisoare.

“După toate disensiunile (…), am fost surprins. Acest gen de decizie este foarte curajoasă din partea Academiei Suedeze“, a declarat joi Peter Handke presei aflată în faţa casei sale din Cheville, Franța.

Întrebat în mod concret despre aceste subiecte, el a refuzat să aibă vreo “poziţie politică”.

“Natura mea este cea a unui scriitor, nu a unui jurnalist”, a spus el, citat de Agerpres.

În cursul carierei sale, scriitorul a declarat inclusiv că ar trebui “desființat” Nobelul pentru Literatură, “o falsă canonizare” care “nu aduce nimic cititorului”.

Întrebat ieri de presă despre declarațiile sale din trecut referitoare la desființarea Nobelului pentru Literatură, Peter Handke a declarat că a vorbit “în calitate de cititor, nu de autor”.

“Astăzi, nu mai gândesc la fel”, a continuat el, anunțând că va merge la ceremonia de acordare a premiului, la Stockholm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`