Revelion 2021, sub semnul pandemiei. Ce restricții sunt în vigoare la nivel național

Publicat: 30 12. 2020, 14:53
Foto: Pixabay

Anul pandemiei se încheie cu restricții și în noaptea de Revelion atât în țara noastră, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene (UE).

Cum vor petrece marile oraşe ale lumii Revelionul

Marea Britanie se află în lockdown din cauza noii tulpini de coronavirus depistate în sud-estul țării. Prin urmare, primarul Londrei Sadiq Khan le-a cerut oamenilor să stea acasă în noaptea de Revelion. Încă din septembrie s-a decis anularea focului anual de artificii, lansate de pe barje de pe Tamisa și în jurul caruselului London Eye și nu vor fi deloc adunări publice în capitală britanică.

La rândul ei, Franța se află în carantină nocturnă, iar măsurile de restricțienu vor fi ridicate nici măcar în noaptea de Anul Nou. Un „avatar” al compozitorului și interpretului Jean-Michel Jarre’s va susține un spectacol virtual în interiorulunui studio, de unde va concerta live.

Cu toate acestea, pentru toată lumea, există consolarea transmisiei televizate.

Sunt în curs pregătirile și pentru un alt Revelion faimos, cel din inima New Yorkului. Sfera strălucitoare, care va coborî pe catarg, pe măsură ce se scurg ultimele clipe ale lui 2020, a fost deja instalată.

Ce restricții sunt în vigoare în România

În România, petrecerile private sunt interzise din cauza pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea,foarte mulţi români au închiriat vile şi apartamente în marile oraşe pentru a sărbători trecerea dintre ani alături de prieteni.

Internetul este plin de astfel de anunţuri, iar proprietarii nu duc lipsa de cereri. Autorităţile au anunţat că nu pot intra în locuinţe, însă pot aplica amenzi uriașe pentru tulburarea liniştii publice.Petrecăreții ar putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, iar proprietarii acestor vile cu până la 10 mii de lei.

Astfel de petreceri, organizate în apartament, erau fireşti, înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus. În acest an însă sunt strict interzise din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

Chiar și așa, mulți dintre cetățeni ignoră restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului din China. Peste tot în ţară, se închiriază imobile, pentru noaptea de Revelion. În Piaţa Universităţii din Capitală, o garsonieră spaţioasă costă în jur de două sute de euro. Căutate sunt şi vilele amplasate la periferia marilor oraşe.

De menționat este că singura variantă acceptată de autorităţi este închirierea unei locuinţe doar pentru membrii unei familii.

Petreceri nu vor fi nici la restaurante, acolo unde funcţionează. În zonele unde sunt sub 1,5 cazuri de covid la mia de locuitori, localurile sunt deschise, la interior, cu o capacitate de 50 la sută, iar între 1,5 şi 3 cazuri, la o capacitate de 30 la sută. Patronatele din industria HoReCa cer prelungirea programului de Revelion, până la 1 noaptea.