Reuters: Vladimir Putin mizează pe prețurile uriașe la energie și pe iarna grea pentru a obține capitularea Ucrainei în termenii lui

Publicat: 25 08. 2022, 12:55
Sursa Foto: Hepta - Pavel Bednyakov

Vladimir Putin crede că prețurile uriașe la energie și posibilele probleme cu încălzirea pe timpul iernii vor forța Europa să determine Ucraina să accepte un armistițiu în termenii Rusiei. Informația a fost confirmată pentru Reuters din două surse apropiate de Kremlin.

Rusia se bazează iar pe ”generalul Iarnă”

„O să fie o iarnă grea pentru europeni. Am putea vedea proteste, revolte. Unii lideri europeni s-ar putea să se gândească de două ori înainte să continue să ajute Ucraina și să creadă că a venit timpul pentru o înțelegere”, a spus una dintre sursele apropiate de autoritățile din Rusia și care a preferat să rămână anonimă pentru că nu era autorizată să se adreseze presei.

Aceasta a mai afirmat că, pentru ca Moscova să accepte un acord de pace, va vrea să obțină neutralitatea Ucrainei și concesii teritoriale care să includă tot Donbasul.

O a doua sursă a spus că Moscova crede că a văzut deja o fracturare a unității europene și se așteaptă ca procesul să accelereze odată cu venirea iernii: „Va fi foarte greu dacă războiul se va prelungi în toamnă și iarnă, așa că sunt speranțe că ucrainenii vor cere să facem pace”.

Kremlinul nu a dat niciun răspuns oficial, dar până acum a negat că folosește resursele energetice ca instrument de șantaj.

Aliații Ucrainei, însă, spun că nu au niciun plan de a capitula, iar oficiali americani au susținut sub protecția anonimatului că nu văd niciun semn de ezitare din partea celor care susțin Kievul.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat de mai multe ori că e exclus ca Ucraina să accepte pierderea de teritorii. De altfel, sondajele arată că majoritatea covârșitoare a ucrainenilor gândesc la fel ca Zelenski și-l susțin.

De asemenea, liderul de la Kiev a mai spus că nu va accepta nicio înghețare a frontului, care să permită Rusiei să-și refacă forțele și să atace din nou.

Ce spun specialiștii despre evoluțiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina

„Ucraina va trebui să-și convingă susținătorii occidentali că poate câștiga și că are inițiativa. Dacă arată că-i pot împinge pe ruși înapoi și că pot să-și păstreze avântul, va fi o victorie”, a declarat Neil Melvin, analist al think-tank-ului RUSI de la Londra.

În opinia sa, randamentul forțelor ucrainene pe câmpul de luptă de acum și până la iarnă va determina direcția războiului.

Numai că, cu cât se prelungește războiul mai mult, crește riscul apariției de fisuri în blocul aliaților Ucrainei.

„Toți factorii economici devin negativi. Va fi mai greu să îi motivezi pe oamenii care tremură în case (să accepte acest compromis) dacă Ucraina nu pare că poate câștiga”, a mai afirmat Melvin.

Tony Brenton, fost ambasador al Marii Britanii la Mosocva, a declarat, la rândul său, că Occidentul ar putea „la un moment dat” să-i „forțeze pe ucraineni să accepte niște compromisuri destul de inconfortabile”, dacă forțele lor nu obțin un progres semnificativ pe câmpul de luptă.

Brenton mai crede că rușii ar putea forța „un fel de demonstrație nucleară” dacă riscă să sufere un eșec umilitor în Ucraina.