Reuters: Rusia desfășoară în China un proiect secret pentru drone de război, spun surse din serviciile de informații

Reuters: Rusia desfășoară în China un proiect secret pentru drone de război, spun surse din serviciile de informații
Președintele rus Vladimir Putin și șeful Statului major general din armata rusă, Valeri Gherasimov, fotografiați pe 21 decembrie 2022 la o reuniune extinsă a Ministerului rus al apărării. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Kireev

Rusia a înființat un program de armament în China pentru a dezvolta și a produce drone de atac cu rază lungă de acțiune pe care să le utilizeze în războiul din Ucraina, arată două surse dintr-un serviciu european de informații și documente consultate de Reuters.

Rusia, proiect secret pentru drone de război

IEMZ Kupol, o subsidiară a companiei rusești de stat pentru armament Almaz-Antey, a dezvoltat și a efectuat zboruri de test cu un nou model de dronă intitulat Garpiya-3 (G3) în China cu ajutorul specialiștilor locali, se arată într-unul dintre documente, un raport pe l-a trimis Kupol către Ministerul rus al apărării în acest an.

Într-o actualizare subsecventă, Kupol a informat Ministerul apărării că este capabil să producă drone, inclusiv G3, la o fabrică din China, pentru a fi desfășurate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, sintagma pe care o folosește Moscova pentru a descrie războiul.

Ce spune partea chineză

Ministerul chinez al afacerilor externe a declarat pentru Reuters că nu cunoaște să existe un astfel de proiect, adăugând că Beijingul are măsuri stricte de control al exportului de drone.

Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think tank cu sediul la Londra, spune că livrarea de drone din China către Rusia, dacă se confirmă, ar fi un eveniment semnificativ.

„Dacă vă uitați la ceea ce se știe că a trimis China până acum, este vorba în principal despre bunuri cu uz dual – au fost componente, sub-componente, care ar putea fi folosite în sistemele de arme. Asta s-a relatat până acum. Însă ceea ce nu prea am văzut, cel puțin nu din surse deschise, sunt transferuri documentate ale unor sisteme de arme în ansamblu”, a declarat expertul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`