Reuters: România a finalizat un plan de acțiune în vederea crizei refugiaților ucraineni, în cazul escaladării conflictului de la granița Ucrainei/ Agenția internațională de presă citează postul B1 TV (VIDEO)

Reuters: România a finalizat un plan de acțiune în vederea crizei refugiaților ucraineni, în cazul escaladării conflictului de la granița Ucrainei/ Agenția internațională de presă citează postul B1 TV (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Țările din Europa de Est se pregătesc pentru primirea a sute de mii de refugiați din Ucraina, în cazul unei escaladări a crizei cu Rusia, informează Reuters, citând postul B1 TV.

Unele orașe poloneze anunță deja locuri disponibile, iar România ia în considerare construirea mai multor tabere de refugiați.

Amintirile Cortinei de Fier și ale influenței sovietice sunt încă foarte vii pe flancul estic al Uniunii Europene, unde oamenii se tem de orice instabilitate care le-ar putea afecta economiile și ar putea declanșa un val de migrație văzut ultima dată în anii 1990, în timpul destrămarii fostei Iugoslavii.

Rusia are mai mult de 100.000 de militari în apropierea Ucrainei, iar Statele Unite au avertizat că un atac ar putea începe în zilele următoare. Moscova neagă orice astfel de plan și a acuzat Occidentul de „isterie”.

Mai multe elicoptere Mil Mi 28 au fost filmate survolând granița dintre Belarus și Ucraina, unde Kremlinul are, de asemenea, trupe.


În condițiile acestea, orașele din apropierea graniței cu Ucraina, de la nord la sud, se pregătesc să primească refugiați, dacă este nevoie.

Pregătirile statelor din jurul Ucrainei

România, care împarte și o graniță lungă cu Ucraina, a finalizat duminică un plan de acțiune scrie Reuters. Agenția de presă a citat spusele de duminică ale ministrului de Interne, Lucian Bode, din platoul B1 TV.

„Vreau să îi asigur pe toți românii că granițele noastre sunt sigure, că beneficiem de acest statut de țară membră NATO cu toate garanțiile de securitate și că un eventual conflict în Ucraina categoric ne va afecta”, a atras atenția șeful MAI.

„Aceste fluxuri de migranți vor trebui să fie gestionate în locuri bine definite, să știm exact pentru câți ne putem pregăti. Spre exemplu, știm că Polonia se pregătește pentru a prelua un milion de migranți. Este România pregătită să preia sute de mii de refugiați într-un aflux necontrolat?”

„ Chiar astăzi după-amiază am terminat planul de acțiune privind managementul unui flux masiv de refugiați pe teritoriul României. Am luat în lucru mai multe ipoteze. Am analizat în etape cum intervenim, în primul rând, în județele din nord, respectiv din est, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Tulcea.”

„Suntem în acest moment în analiză să vedem câte tabere pentru refugiați putem să montăm într-un timp relativ scurt, vorbesc de ore, maxim 10, 12, 24 de ore. Analizăm toate capacitățile de cazare existente pe județele de graniță, dar în același timp discutăm în etapa a doua de județele din vecinătatea județelor de graniță și în etapa a treia de toată țara”, a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.

Polonia, care găzduiește între 1 și 2 milioane de ucraineni, care au venit în mare parte la muncă în țară, a declarat luni că se pregătește pentru scenariul cel mai rău. Viceministrul de Externe Marcin Przydacz a declarat pentru postul catolic Radio Plus că „se pregătește pentru venirea unui număr mare (n.r. de refugiați)”, pentru a se asigura că nu este luat prin surprindere.

Primarul orașului Ciechanow din estul Poloniei, care are o populație de aproximativ 44.000 de locuitori, a declarat că este pregătit să primească în jur de 80 de refugiați într-un hotel, în decurs de 48 de ore, la un cost de 140 de zloți pe noapte, inclusiv mâncarea.

„Am fost asigurați că bugetul de stat va acoperi integral costurile”, a declarat Krzysztof Kosinski pentru Reuters.

Duminică, orașul nordic Elblag a declarat că are 420 de locuri disponibile. Și orașul polonez Torun a declarat că are 96 de locuri pentru refugiați. În sud, orașul Czestochowa a declarat că are 1.100 de locuri.

„Fără speranță de întoarcere”

Ministrul apărării al Slovaciei a transmis că pot exista zeci de mii de refugiați chiar și într-un conflict limitat. Ministrul de Interne Robert Mikulec a declarat că guvernul se pregătește pentru diverse scenarii cu forțele sale armate și este în contact strâns cu autoritățile din Ucraina.

Ungaria, care are peste 150.000 de etnici maghiari care locuiesc în Ucraina și zeci de mii de muncitori imigranți din țara vecină, face pregătiri, de asemenea.

„Avem și un manual și un plan de acțiune în caz de război”, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, subliniind că „interesele Ungariei sunt clare: în primul rând, războiul trebuie evitat”.

Orban a semnalat posibilitatea ca sute de mii de refugiați să sosească în caz de război.

„Gândiți-vă înapoi la anii 1990, când zeci de mii de oameni au sosit din fostele teritorii iugoslave. Nici asta nu a fost ușor – dar mulți alții ar veni din Ucraina, probabil fără nicio speranță de întoarcere”, a spus el.

Statele baltice Lituania, Letonia și Estonia au declarat, de asemenea, că sunt pregătite să accepte refugiați. Ministrul de interne al Lituaniei a declarat săptămâna trecută că guvernul a cerut municipalităților să enumere locuințele disponibile.

Ministerul de Interne leton ia în considerare un șir de centre pentru refugiați de-a lungul graniței sale de est pentru a găzdui refugiați ucraineni fără documente, fără un loc de cazare, a informat luni postul de știri BNS. Planul ar avea nevoie de aprobarea guvernului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)