Reuters: NATO a lăsat Marea Neagră expusă în timpul invaziei din Ucraina. Situația vulnerabilă a alianței care a dus la ocuparea cu ușurință a Insulei Șerpilor
Când Rusia a atacat Ucraina, cea mai apropiată navă a unui important aliat al NATO se afla în Mediterana. Ultima astfel de navă de la un membru important al alianței militare occidentale a părăsit Marea Neagră – o zonă de aproximativ dimensiunea Californiei, care se învecinează cu Rusia, Ucraina și membrii NATO, Turcia, Bulgaria și România – în urmă cu peste o lună, scrie Reuters.
Observațiile sunt făcute în contextul în care o navă de război rusă a cucerit fără mare greutate Insula Șerpilor, o locație strategică importantă din Marea Neagră.
NATO a lăsat expusă Marea Neagră
O navă de război franceză a încheiat un tur la începutul lunii ianuarie și niciun aliat naval important al NATO nu a patrulat apele de atunci, potrivit site-ului maritim turc Turkishnavy.net, care urmărește mișcările navelor de război străine. Între timp, 16 nave din flotele navale ale Rusiei, inclusiv nave cu rachete și nave capabile să debarce tancuri, au navigat în Marea Neagră, potrivit Turkishnavy.net și declarațiile ministerului rus al Apărării.
În timp ce NATO se luptă să răspundă la invazia Rusiei asupra Ucrainei, un flanc major expus este Marea Neagră. În ciuda hotărârii declarate de a descuraja Rusia, alianța nu a reușit să o împiedice să își construiască o prezență în zonă.
Un motiv cheie: diviziunile între membri cu privire la posibilitatea de a contesta marina Rusiei în zonă, ceea ce duce la lipsa unei strategii NATO coerente și semnificative la Marea Neagră, potrivit interviurilor Reuters cu diplomați, oficiali de informații și surse de securitate din NATO.
Aceasta include reticența unor membri NATO, în special Turcia, de a accepta patrule maritime pentru a evita provocarea Moscovei, au spus aceștia. Alți factori sunt constrângerile bugetare și existența altor priorități în rândul unor aliați importanți ai NATO, au adăugat aceștia.
Prezența navală a Rusiei la Marea Neagră, care oferă atât pârghie militară, cât și economică asupra Kievului, a perturbat comerțul maritim al Ucrainei chiar înainte de invazie. Porturile Ucrainei au înregistrat o scădere bruscă a traficului în ultimele săptămâni, potrivit datelor privind navele comerciale analizate de Reuters. În urma atacului de joi, Ucraina și-a suspendat operațiunile în porturile sale maritime.
„Ucraina nu este un aliat al NATO, iar alianța nu este obligată prin tratate să o protejeze.
Care este strategia NATO pe flancul de est
Joi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că atacul asupra Ucrainei a inclus forțe navale rusești, precum și din aer și de la sol. Adresându-se presei, el a spus că NATO are peste 120 de nave aliate „din nordul îndepărtat până în Marea Mediterană” și peste 100 de avioane în stare de alertă maximă.
NATO s-a concentrat pe trimiterea de efective la sol. Planifică să desfășoare unități de luptă terestră cu un total de aproximativ 4.000 de militari în țările din zona Mării Negre, România și Bulgaria, precum și în Ungaria și Slovacia, care se învecinează cu Ucraina. În plus, Statele Unite trimit aproape 3.000 de militari în plus către vecinii Ucrainei, Polonia și România.
Înainte de invazia de joi, Rusia a adunat peste 150.000 de militari la granițele Ucrainei, inclusiv în zona Mării Negre, au spus Statele Unite.
Rusia, care a cerut încetarea expansiunii spre est a NATO, a lansat joi dimineață atacuri aeriene asupra orașelor ucrainene, în timp ce avansa trupele și tancurile. Putin a spus că a autorizat acțiunile militare pentru a se apăra împotriva amenințărilor provenite din Ucraina, un stat democratic de 44 de milioane de oameni.