Reuters: Germania a blocat planul UE de interzicere a importurilor de cărbune din Rusia
Uniunea Europeană a luat în discuție interzicerea importului de cărbune din Rusia încă de când rușii masau trupe la granița cu Ucraina, dar Germania s-a opus, informează Reuters, care citează două surse apropiate subiectului.
Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar a susținut că sancţiuni împotriva Rusiei au fost impuse „puţin cam târziu”, iar adoptarea lor la timp ar fi putut descuraja Moscova să-i mai atace țara.
Germania a insistat ca UE să continue să importe cărbune din Rusia
Reuters notează că factorii de decizie de la nivelul UE au început încă din decembrie să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar în ianuarie au prezentat o primă listă.
Aceste propuneri au inclus interzicerea importului de cărbune, scopul fiind tocmai ca UE să demonstreze Rusiei că e foarte serioasă în privința sancțiunilor, chiar dacă acestea vor afecta și Uniunea.
Numai că Germania, economia cea mai puternică a UE, dar și cea mai dependentă de resursele energetice ale Rusiei, s-a opus, susțin doi diplomați, sub protecția anonimatului.
Reprezentanța permanentă a Germaniei la UE nu a vrut să comenteze informațiile.
Germania, pași abia acum spre independența energetică față de Rusia
Astfel, sancțiunile impuse de Uniune Rusiei nu au inclus până acum cărbunele. Acum, însă, când UE e pe punctul de a-și asigura rezerve altenative de energie, inclusiv gaze din SUA, Germania își schimbă poziția.
„Până în toamnă putem deveni independenți de cărbunele rusesc. Până la jumătatea anului, importurile de petrol rusesc în Germania ar trebui să se reducă la jumătate, iar până la sfârșitul anului ne propunem să fim aproape independenți”, a declarat Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul Economiei.
Toate acestea în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Occidentul practic finanțează războiul lui Vladimir Putin în țara sa și a cerut măsuri pentru a pune capăt acestei situații.
Profesor: Rusia și-a construit mașinăria de război prin simbioza cu economia germană
Despre acest subiect a vorbit, pentru B1 TV, și profesorul Ioan Stanomir.
„Principala sursă de venit a mașinării de război ruse e vânzarea de hidrocarburi către Occident. (…)
Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Decenii de complicitate! Iar aceste decenii de complicitate lasă să se vadă cum care a fost prețul lor. (…)
S-a spus deja de către mai mulți lideri occidentali, în particular de cei din Europa Centrală și de Est, că soluția corectă ar fi întreruperea torală a impoturilor din Rusia, dar asta ar presupune ca țările vest-europene să fie lipsite de hidrocarburile ruse, ceea ce ar perturba serios economia lor”, a explicat Stanomir.
Profesorul a vorbit apoi despre rolul particular al Germaniei: „Rusia și-a construit mașinăria de război, câtă e ea, prin simbioza pe care a avut-o cu economia germană. Faptul că Gerhard Schröder e în vârful unui concern care se ocupă de vânzarea de hidrocarburi nu e o întâmplare. (…) Când președintele Trump, atât de hulit, solicita europenilor să ia în considerare importul de gaz lichefiat din SUA, s-a râs de el”.