Avionul cu 239 de oameni la bord dispărut fără urmă acum aproape o săptămână ar fi fost direcţionat în mod deliberat către Insulele Andaman, potrivit jurnaliştilor Reuters, care citează surse oficiale sub protecţia anonimatului. Dacă această pistă se va confirma, ipoteza unei deturnări va fi luată din nou în consideraţie.
Între timp, operaţiunile de căutare au fost extinse în Oceanul Indian, după ce Casa Albă a citat informaţii noi care sugerează că Boeingul 777 a continuat să zboare mai multe ore după ce a dispărut de pe radare.
Mai multe publicaţii americane, care citează oficiali de rang înalt, afirmă că avionul de tip Boeing 777 a continuat să transmită un semnal automat, timp de mai multe ore, după ce a dispărut de pe radare. Sistemele de transmisie au încercat cu regularitate să se conecteze la unul sau mai mulţi sateliţi, potrivit acestor surse.
În aceste condiţii, căutările au fost extinse în Oceanul Indian iar şi Statele Unite au trimis, la cererea autorităţilor malaieziene, nava USS Kidd pentru a verifica această zonă. Între timp însă, noi informaţii ies la iveală. Surse sub protecţia anonimatului, citate de Reuters, susţin că avionul ar fi fost direcţionat cu bună ştiinţă către Insulele Andaman, aflate la vest de traiectoria iniţială a avionului. O ipoteză care, dacă se verifică, va deschide noi piste în acest caz învăluit în mister. În paralel,
Ministrul malaezian al Transporturilor, Hishamuddin Hussien, a declarat că obiectele detectate de sateliţii Chinei nu sunt resturi ale zborului MH370.
„Nu cred că este vorba de vreo confuzie. Este o confuzie dacă voi vreţi să o vedeţi aşa. Am fost foarte clari şi foarte liniari în abordări. Am căutat cele două zone, guvernul indian este parte a acestei operaţiuni de căutare multi-naţionale. Nu este o operaţiune de dimensiuni reduse şi vom face tot ceea ce trebuie pentru a găsi avionul”, a spus ministrul.
Totodată, autorităţile malaeziene au dezminţit că avionul dispărut ar fi zburat mai multe ore.
Anchetatori americani, citaţi de The Wall Street Journal, au afirmat că avionul a continuat să zboare timp de aproape patru ore, după ce a pierdut contactul cu turnul de control, la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing.
De asemenea, Statele Unite au „indicii” că avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-ar fi putut prăbuşi în Oceanul Indian şi au trimis nava USS Kidd pentru a verifica această zonă.
Douăsprezece ţări, inclusiv Statele Unite, China şi Japonia, participă la operaţiuni de căutare care mobilizează 42 de nave şi peste 35 de avioane.