Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Malta, Marea Britanie și Spania vor ridica restricțiile pe piața muncii impuse muncitorilor români și bulgari de la 1 ianuarie 2014.
Totuși, decizia luată de UE a iscat temeri în unele dintre aceste state, precum Marea Britanie sau Germania, privind valul de imigranți care vor ”abuza” de beneficiile sistemelor sociale, scrie Mediafax.
Restricțiile vor fi menținute însă în Elveția până la 31 mai 2019, potrivit Acordului asupra liberei circulații a persoanelor semnat între Berna și UE.
Momentul a fost precedat însă de dispute aprinse şi temeri ale unor ţări, în frunte cu Marea Britanie, în legătură cu impactul pe care ridicarea restricţiilor îl va avea pentru piaţa muncii din aceste ţări, după experienţa „instalatorului polonez”.
Pentru cele zece ţări care au aderat la UE în 2004, Marea Britanie, Irlanda şi Suedia au fost singurele care nu au impus niciun fel de perioade tranzitorii pentru accesul pe piaţa muncii, astfel că Londra s-a trezit cu circa 1,5 milioane de imigranţi din Polonia şi alte ţări din Estul Europei. Doar în 2004 aproape 250.000 de cetăţeni din ţările est-europene care au aderat la UE au intrat în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă, numărul acestora depăşind de 15 ori estimările oficiale ale Ministerului de Interne.
Pentru a evita repetarea unui astfel de episod, conservatorii britanici au început încă din 2012 să prevină un eventual aflux de români și bulgari după 1 ianuarie 2014.