Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat marți că toate restricțiile rămase pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus pot fi ridicate săptămâna viitoare, după ce țara a eliminat virusul intern.
Mai precis, Jacinda Ardern a declarat că Noua Zeelandă ar putea trece la nivelul de alertă 1 săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că toate măsurile de distanțare socială și limitele la adunările de oameni vor fi ridicate. Cu toate acestea, potrivit oficialului, granițele vor rămâne închise.
„Strategia noastră (…) a dat rezultate … și în unele cazuri, peste așteptări”, a spus Ardern la o conferință de presă, transmite Reuters.
Cabinetul va decide dacă măsurile împotriva noului coronavirus vor fi ridicate pe 8 iunie, mai devreme decât data planificată din 22 iunie, a spus ea.
Noua Zeelandă nu a înregistrat marți cazuri noi de coronavirus pentru a 11-a zi consecutivă și are doar un caz activ în țară.
Acest lucru se datora în mare măsură unui blocaj strict aplicat timp de aproape șapte săptămâni, în care majoritatea întreprinderilor au fost închise și toată lumea, cu excepția lucrătorilor esențiali, a trebuit să rămână acasă.
„Vom fi una dintre primele țări din lume care va reveni la acest nivel de normalitate atât de repede”, a spus Ardern.
Mii de neoelandezi au marșat luni, în ciuda restricțiilor de distanțare socială, în memoria lui George Floyd, un american de culoare în vârstă de 46 de ani care a murit după ce a fost imobilizat în mod brutal de către polițiști în Minneapolis.
Ardern a spus că a fost „îngrozită” de moartea lui Floyd, dar a menționat că protestatarii au încălcat regulile.
„Nu vreau să opresc protestele pașnice … dar există reguli pentru protejarea oamenilor”, a spus ea, adăugând că a înțeles sentimentul protestatarilor.
Ardern a fost descris de unii susținători liberali drept un „anti-Trump”, care promovează probleme precum justiția socială, multilateralismul și egalitatea.
Duminică, sute de oameni au protestat la Londra și Berlin, în solidaritate cu demonstrațiile din Statele Unite, unde oamenii au ieșit pe străzi pentru a reclama moartea lui George Floyd.
Astfel că, manifestanții adunați în Piața Trafalgar din Londra, Marea Britanie, au scandat „fără justiție, fără pace”, iar apoi au mărșăluit către Casa Parlamentului. Demonstrația s-a încheiat în fața Ambasadei SUA în Regatul Unit.
Totodată, sute de protestatari s-au adunat și în fața Ambasadei SUA în Germania, din Berlin, și au purtat cu ei pancarte pe care scria „Dreptate pentru George Floyd”, „Nu ne mai omorâți” sau „Cine-i următorul” (cu un joc de cuvinte, „Who`s neckst”, făcând aluzie la cuvântul englezesc «neck» gestul ofițerului de a se așeza pe gâtul victimei, n.r.).
Potrivit unui anunț al avocatului familiei, înmormântarea lui George Floyd va avea loc în data de 9 iunie la Houston, oraşul de origine al victimei şi unde familia sa locuieşte în continuare.
Însă, mai multe ceremonii în memoria sa sunt programate până la momentul înmormântării, a declarat avocatul Ben Crump, vorbind la o conferință de presă din Minneapolis pentru a raporta rezultatele unei autopsii independente.