Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat miercuri, 26 octombrie, Proiectul de hotărâre „cu privire la rezultatele încorporării în serviciul militar în aprilie – iulie 2022 şi încorporarea în serviciul militar în octombrie 2022 – ianuarie 2023”.
Așadar, în unităţile militare ale Armatei Naționale urmează să fie încorporați circa 1.500 de tineri. Dintre aceștia, 740 vor fi repartizați pentru îndeplinirea serviciului militar în termen în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie.
Potrivit procedurii, încorporarea se desfășoară de două ori pe an, pe etape, conform graficului elaborat de către Ministerul Apărării. Încorporarea cetăţenilor în serviciul militar în termen se efectuează în conformitate cu Legea nr. 1245 din 18 iulie 2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei. Serviciul militar în termen durează 12 luni.
Astfel, în perioada 18-21 octombrie curent, peste 500 de soldați care au executat serviciul militar în termen timp de 12 luni, au fost trecuți în rezervă.
Republica Moldova ar reprezenta o miză pentru Federația Rusă din punct de vedere geopolitic. Anunțul a fost făcut marți, 11 octombrie, de ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Freedom” de la tv8.
Ex-ministrul a mai menționat că Federația Rusă și-ar dori „un nou guvern care ar fi devotat Rusiei și ar deveni peste noapte, dușmanul Ucrainei”.
„Moldova pentru Rusia nu contează din punct de vedere militar. Din punct de vedere politic, noi suntem un factor neglijabil pentru ruși.
Ei vor destabilizarea situației, ei vor proteste în Moldova, un nou guvern care ar fi devotat Rusiei și ar deveni peste noapte, dușmanul Ucrainei care să blocheze căile de acces către Ucraina, coridoarele de transport, să deschidă aeroportul pentru navele rusești sau pentru rușii care vin prin Istanbul sau alte țări, să-și poată completa trupele din Transnistria”, a precizat Șalaru.