Republica Moldova se află în dificultate economică, după ce FMI și Banca Mondială au întrerupt discuțiile de finanțare cu țara vecină.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a declarat că țara sa simte “presiuni externe destul de mari”, referindu-se și la restricțiile de comerț extern impuse de Rusia.
Autoritățile de la Chișinău se confruntă și cu prăbușirea leului moldovenesc, iar banii trimiși în țară de moldovenii plecați la muncă peste hotare sunt din ce în ce mai puțini, scrie Digi24.
În acest context, taxele ar putea fi majorate pentru a acoperi deficitul bugetar.
Anul trecut, remiterile din străinătate au fost de 1,6 miliarde de dolari. Cum 60% din banii trimişi de moldovenii care lucrează peste graniţă sunt câştigaţi în Rusia, iar rubla şi-a înjumătăţit valoarea în faţa monedei americane, banii trimişi în ţară sunt mai puţin valoroşi. Datoria publică externă a Moldovei este de 1,7 miliarde de dolari, adică 22% din PIB. Banii împrumutaţi de la BERD sau Banca Mondială trebuie returnaţi, însă Moldova nu are de unde să îi ia decât prin tăierea banilor de la buget sau din creşteri de taxe.
„În caz că nu vom ajunge la un acord cu FMI şi Banca Mondială, va fi nevoie de făcut o serie de reduceri de cheltuieli la bugetul de stat. Vom fi nevoiţi să reducem unele cheltuieli din cheltuieli investiţionale, achiziţii de mărfuri şi servicii”, a spus Anatol Arapu, ministrul de Finanţe al Moldovei.