Începând cu data de 10 mai, în Republica Moldova vor fipermise întrunirilecu caracater religios, oficierea slujbelor sau altor manifestări tradiționale religioase, însă doar cu respectarea strictă a măsurilor de protecție impuse de autorități.
Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, după ședința de marţi a Comisiei pentru Situații Excepționale, potrivit Unimedia.
Începând deduminica viitoare, slujbele și întrunirile religioase vor putea fi reluate, însă se vor desfășura exclusiv în aer liber, în curțile bisericilor, mănăstirilor și altor clădiri ce reprezintă alte culte religioase. De asemenea, toți participanții la întrunirile și slujbele religioase vor fi obligați să poarte măștide protecție şi să repecte distanţa socială de minimum doi metri.
„Pe perioada stării de urgență, serviciile divine nu vor fi însoțite de ritualuri religioase cu grad sporit de transmitere a infecției. Este vorba despre contactul fizic cu obiectele religioase și alte ritualuri de acest gen”, a precizat premierul Ion Chicu.
„A fost luată decizia ca începînd cu următorul weekend, să fie permise serviciile divine cu participarea enoriașilor în curțile bisericilor. Acest subiect l-am discutat în cadrul vizitei mele la Bălți, unde am avut o întrevedere cu Episcopul de Bălți și Fălești, Markel. Am examinat diverse chestiuni ce țin de susținerea Bisericii Ortodoxe în țara noastră”, a scris şi preşedintele Dodon pe Facebook.
Din 13 martie,guvernul de la Chişinău a interzis slujbele religioase,pentru a evita riscul de îmbolnăvire în rândurile populației. Ca şi în România, în noaptea de Înviere bisericile au fost lipsite de credincioşi, liturghia din Catedrala Mitropolitană din Chișinău fiind transmisă în direct la posturile naționale de radio și televiziune.
Pe 29 aprilie, Mitropolia Moldovei a făcut o adresăcătre Guvern, în care denunță atitudinea „îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă” a autorităţilor,revoltându-se pentru faptul că Biserica „a fost pusă la un loc cu supermarketurile de construcție, magazinele și companiile de prestare servicii și agrement”.
Până în acest moment în Republica Moldova au fost confirmate 4363 cazuri de infectare cu noul coronavirus, din care 115 în ultimele 24 de ore. Bilanţul total al deceselor se ridică la 136, în timp ce numărul însănătoşirilor este de 1544. Alte 37.575 de cazuri sunt monitorizate, anunţă ministerul Sănătăţii de la Chişinău.
Amintim că România a oferit ca ajutor în lupta cu pandemia un sprijin financiar de 3,5 milioane euro. De asemenea, o echipă de 52 cadre medicale s-a deplasat în R. Moldova, însoţită şi de echipamente necesare luptei cu COVID-19.