Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 60 de milioane de euro în gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale, a anunțat miercuri Administrația prezidențială a Maiei Sandu, un anunț confirmat și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Asistența nerambursabilă este oferită ca urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană”, spune Administrația prezidențială a Republicii Moldova.
Anunțul a fost confirmat și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut o întrevedere cu premierul guvernului pro-european de la Chișinău, Natalia Gavrilița.
„Am fost bucuroasă să o întâlnesc pe premierul moldovean Natalia Gavrilița pentru a reitera susținerea noastră deplină pentru (Republica) Moldova. Consiliul de Asociere de mâine (joi, n.r.) va consolida și mai mult cooperarea noastră. În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze actuala criză energetică”, a scris Ursula von der Leyen, miercuri, pe Twitter.
Happy to meet Moldovan PM @natgavrilita to reiterate our full support to Moldova.
Tomorrow’s 🇪🇺🇲🇩 Association Council will further strengthen our cooperation.
In this context, @EU_Commission is making available €60 million to help 🇲🇩 manage the current energy crisis. pic.twitter.com/2NkWX0efUu
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 27, 2021
Maia Sandu i-a mulțumit pentru sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova.
„Comisia Europeană tocmai a anunțat debursarea a 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova în criza energetică. Mulțumesc, Ursula von der Leyen, pentru angajamentul de a sprijini Republica Moldova în a gestiona criza gazelor”, a scris președinta Republicii Moldova, tot pe Twitter.
.@EU_Commission has just announced the disbursement of €60mln to help #Moldova with the energy crisis. Thank you @vonderleyen for your commitment to supporting 🇲🇩 in managing the #gascrisis.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) October 27, 2021
Deficitul de gaze naturale a determinat autoritățile să instituie o stare de urgență în Republica Moldova, iar guvernul Gavrilița a realizat și o primă achiziție de gaze din resurse alternative.
Chișinăul poartă negocieri cu Gazprom pentru un nou acord de aprovizionare, în contextul în care vechea înțelegere a expirat la final de septembrie, iar concernul energetic rus amenință cu suspendarea exporturilor.
Ursula von der Leyen menționa încă de marți că experții Comisiei Europene sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației.
„O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact regulat pentru a ajuta (Republica) Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de (Republica) Moldova. Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației. În prezent analizăm măsuri suplimentare de sprijin”, spunea președinta Executivului comunitar.