Republica Moldova prelungește starea de urgență: ”Ne confruntăm cu un război hibrid, menit să ne împiedice să fim o ţară liberă”

Republica Moldova prelungește starea de urgență: ”Ne confruntăm cu un război hibrid, menit să ne împiedice să fim o ţară liberă”
Sursa Foto: Hepta/ Stringer / Sputnik

Starea de urgență a fost prelungită în Republica Moldova pentru încă 60 de zile, la propunerea Guvernului. Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi măsura cu 61 de voturi ”pentru” şi 14 ”împotrivă”, din cele 101 de locuri în legislativ.

Potrivit autorităţilor, situaţia de securitate din regiune rămâne precară, iar Republica Moldova este ţinta unui larg spectru de manifestări ale ”războiului hibrid”, prin care se încearcă destabilizarea ţării, cum ar fi promovarea în spaţiul informaţional a falsurilor şi manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie şi separatism.

Premierul Dorin Recean a motivat necesitatea prelungirii stării de urgenţă prin agresiunea rusă care continuă în Ucraina şi care, prin consecinţele sale, afectează şi Republica Moldova.

”Din păcate, războiul profund injust şi imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecinţe care se resimt inclusiv în ţara noastră”, a spus el.

Planul Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030 este expus într-un document care a fost scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin și care a fost obținut de Rise Moldova alături de un consorțiu internațional de jurnaliști.

Rusia vrea să preia controlul în Republica Moldova până în 2030

Documentul intitulat „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” a fost creat în 2021 și nu a fost făcut public, stabilind anul 2023 ca termen-limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și alți parteneri. El provine de la Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră și a fost elaborat cu contribuția Statului Major al Rusiei și al serviciilor speciale ruse FSB, SVR și GRU.

Potrivit strategiei, un obiectiv al Rusiei pe termen mediu – până în 2025 – este „contracararea politicii expansioniste a României în Moldova”

Tot până atunci, Rusia își propune „contracararea colaborării RM cu NATO”, iar pe termen lung – până în 2030 – vizează „formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice”. De altfel, acesta fusese unul dintre cele „10 obiective prioritare” ale socialiștilor (PSRM) la alegerile parlamentare din februarie 2019: „Noi nu vom permite aderarea la NATO și vom realiza închiderea oficiului NATO din Chișinău”.

Printre altele, Federația Rusă dorește „lărgirea bazei electorale a forțelor politice din RM care pledează pentru relații constructive cu FR”.

Până în 2025, rușii intenționează să creeze în Republica Moldova o rețea de „ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești” și să ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic și informațional pentru ONG-urile prietenoase cu Federația Rusă”. Fostul președinte Igor Dodon a creat un asemenea ONG în 2021, și anume „Uniunea de afaceri moldo-rusă”.

Rise Moldova atrage atenția că o altă formațiune care satisface agenda Rusiei la Chișinău este Partidul Șor, care se și află pe lista de sancțiuni a SUA din acest motiv.

Strategia rusă se referă și la sprijinirea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Nu în ultimul rând, documentul vorbește și despre „menținerea volumului și cadrului legal pentru aprovizionarea cu gaze naturale rusești”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)