Republica Moldova nu vrea în NATO: „Neutralitatea este enunțată în Constituție”

Publicat: 09 03. 2022, 15:31
Foto: Facebook @ Natalia Gavrilița

După Suedia, Republica Moldova se alătură statelor europene care se poziționează neutre, pe fondul conflictului militar din Ucraina, respectiv în contextul tensiunilor dintre Rusia și SUA. Premierul din Rep. Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat că micul teritoriu nu va adera la NATO. În schimb, vor fi făcute demersuri pentru aderarea la UE.

Moldova condamnă acțiunile lui Putin, dar preferă să acționeze pentru garantarea păcii. Gavrilița a justificat decizia de neaderare la NATO prin Constituția țării.

„Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și susținem cu fermitate independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește Transnistria și regiune separatistă, dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de raspandire în regiunea transnistreană. Continuam cu formatele noastre de negociere.

Moldova este o țară neutră. Neutralitatea ei este consacrată în Constituție să ne așteptam ca toata lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”, a declarat Natalia Gavrilița.

„Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat de constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”, a subliniat premierul, pentru EuroNews.

Republica Moldova și Suedia vor să fie departe de conflictele militare

Rusia nu-și dorește ca Finlanda și Suedia să adere la NATO.

De-a lungul ultimelor secole, Suedia a avut drept prioritate menținerea păcii și astfel, s-a ținut departe de conflictele militare. În cele Două Războaie Mondiale a fost neutră și a continuat să fie nealiniată în timpul Războiului Rece.

Ultimul război în care a fost implicată a fost cel din 1814, campania militară a Regelui Suediei împotriva Norvegiei, pentru menținerea suveranității, încheiată prin Convenția de la Moss.

Într-o poziție de neutralitate față de conflictul din Ucraina se află și Ungaria lui Viktor Orban.