Republica Moldova face un nou pas spre Rusia: Acorduri comerciale și împrumuturi de sute de milioane de dolari, discutate în prima vizită oficială a noului premier moldovean peste hotare

Republica Moldova face un nou pas spre Rusia: Acorduri comerciale și împrumuturi de sute de milioane de dolari, discutate în prima vizită oficială a noului premier moldovean peste hotare
foto: Facebook

Rusia speră să poată recupera „oportunitățile ratate” în relația cu Republica Moldova, a declarat, miercuri, premierul rus Dmitri Medvedev, în timpul întrevederii cu omologul său moldovean, Ion Chicu, de la Moscova, informează Radio Chişinău şi agenţia de presă rusă TASS preluate de Agerpres.

„Pe parcursul ultimilor ani, s-au ratat multe (oportunităţi). Vă spun sincer, nu sunt convins că acest lucru a fost în favoarea ţării voastre, că v-a adus anumite oportunităţi suplimentare. Dimpotrivă, mai degrabă aceşti ani au fost irosiţi. Sper că acum putem recupera oportunităţile ratate”, a declarat Medvedev.

Premierul Federației Ruse speră că vizita delegației guvernamentale de la Chișinău va îmbunătăți relațiile cu Republica Moldova, prin impulsionarea cooperării în domeniile economice şi investiţionale, precum şi în probleme umanitare.

Dmitri Medevedev a subliniat că aceasta este prima vizită a unui premier al Republicii Moldova în Federaţia Rusă după şapte ani.

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a subliniat că vizita este legată atât de lipsa îndelungată a unui dialog, cât și de numărul mare de probleme adunate. Mai mult decât atât, ea are la bază și apropierea popoarelor celor două ţări şi de relaţiile „tradiţional prietenoase”.

„Este nevoie de stabilitate politică. Atunci când acest guvern va avea o astfel de stabilitate şi de convingere politică în viitor, este destul de posibil să revenim la discutarea unei probleme atât de complicate, delicate şi învechite precum reglementarea din Transnistria”, a spus Kozak.

El a confirmat și informațiile potrivit cărora Republica Moldova intenționa să-i ceară Rusiei un împrumut de 300 de milioane de dolari, pentru proiecte de infrastructură, în special pentru drumuri. Totuși, Kozak a subliniat că noul guvern nu poate obţine o înțelegere pentru acordarea unui astfel de credit şi că Moscova doreşte să primească propuneri detaliate şi garanţii pentru restituirea unui astfel de credit.

Noul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, a întreprins miercuri o vizită la Moscova în fruntea unei importante delegaţii guvernamentale, la invitaţia omologului său rus, Dmitri Medvedev, aceasta fiind prima sa vizită în Rusia în calitate de premier. Din componenţa delegaţiei guvernului moldovean fac parte ministrul de externe, Aureliu Ciocoi, ministrul economiei şi al infrastructurii, Anatol Usatâi, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, precum şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SA Moldovagaz, Vadim Ceban.

În acelaşi timp, şefa legislativului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, întreprinde o vizită la Sankt Petersburg pentru a participa la o reuniune a Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). Din delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la Sankt Petersburg mai fac parte socialiştii Vladimir Golovatiuc, Radu Mudreac, Gheorghi Para, precum şi deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)
21:48 - Sancțiunea primită de un șofer prins pe DN 1 cu o viteză de 213 km/h. IPJ Sibiu: Viteza se premiază!
21:34 - Daniel Fenechiu (PNL): Este cât se poate de evident că Mircea Geoană e foarte neglijent cu anturajul. În momentul în care tu te afișezi cu anumite persoane, dai un semnal (VIDEO)
21:21 - Alina Gorghiu: Tăcerea nu este o soluție în cazurile de violență și hărțuire sexuală. Ministerul Justiției a elaborat un ghid care îndrumă victimele către autoritățile competente
21:19 - În câte ore parcurge un autobuz în București, un traseu cu 43 de stații. Timpul petrecut în autobuz, suficient încât să străbați drumul București-Sibiu
21:05 - Simona Spătaru, despre eventuala majorare a TVA: Totul va costa mai mult cu 30%. Aceasta este propunerea coaliției pentru a putea să își acopere o parte dintre pierderile mari pe care le-au produs în economie (VIDEO)
20:58 - Ciclonul Cassandra lovește România, după ce a făcut ravagii în Italia. Care vor fi zonele cele mai afectate din țara noastră (VIDEO)
20:41 - NATO, despre Mircea Geoană: A obținut autorizație de securitate și a lucrat în mod consecvent în sprijinul Alianței transatlantice și în apărarea valorilor democratice ale NATO
20:36 - O româncă de 27 de ani a murit, la serviciu. Deși leșinase cu câteva ore înainte, șefii acesteia nu au lăsat-o să meargă acasă