Republica Moldova: Duminică are loc turul doi al alegerilor locale. Lupta este strânsă între fostul primar Dorin Chirtoacă și socialista Zinaida Greceanîi (VIDEO)

Republica Moldova: Duminică are loc turul doi al alegerilor locale. Lupta este strânsă între fostul primar Dorin Chirtoacă și socialista Zinaida Greceanîi (VIDEO)
Foto: dcnews.ro

Cetăţenii Republicii Moldova ies astăzi la vot în turul doi al alegerilor locale, informează B1 TV. Cursa cea mai urmărită este aceea pentru funcţia de primar general al capitalei, unde se confruntă fostul premier Zinaida Greceanîi, candidat propus de socialişti, şi primarul în exerciţiu, liberalul Dorin Chirtoacă. Într-o postare pe Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a arătat convins că alegerea lui Dorin Chirtoacă în al doilea tur ar confirma atașamentul basarabenilor faţă de libertate și demnitate.

Lupta pentru fotoliul de primar al Chişinăului se anunţă extrem de strânsă. Primul tur a fost câştigat de actualul edil, Dorin Chirtoacă. Liberalul a obţinut 37,57% în timp ce contracandidata sa, socialista Zinaida Greceanîi a fost votată de 35,68 dintre alegători.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu s-a arătat convins că o eventuală alegere a lui Dorin Chirtoacă în al doilea tur ar confirma atașamentul basarabenilor faţă de libertate și demnitate.

Cea mai mare miză politică o constituie alegerile de la Chișinău, unde se confruntă doi candidați ce reprezintă sisteme de valori total opuse si care împart în două societatea din Republica Moldova.Sunt convins că alegerea lui Dorin Chirtoaca pentru un nou mandat de primar ar confirma atașamentul basarabenilor faţă de libertate și demnitate.Votul de la Chişinău are pentru Uniunea Europeană semnificaţia voinţei cetăţenilor capitalei Republicii Moldova de apropiere de valorile europene sau de respingere a acestora.

Dorin Chirtoacă se află la conducerea celui mai mare oraş din Republica Moldova din anul 2007. De partea cealaltă, Zinaida Greceanîi a deţinut funcţia de prim-ministru între 2008 şi 2009.

În primul tur al alegerilor locale, partidele proeuropene au câștigat în două treimi din raioanele Republicii Moldova în timp ce stânga prorusă ar putea crea majorități în cel mult două raioane. Observatorii OSCE au considerat că alegerile din 14 iunie au fost bine organizate chiar dacă au venit într-un context extrem de dificil generat de demisia premierului Chiril Gaburici.

Republica Moldova – Turul al doilea al alegerilor locale

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)