Republica Moldova: Curtea Constituțională a suspendat procedura de revenire a Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului

Publicat: 07 12. 2020, 16:46
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ruslan Shalapuda

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dispus suspendarea acțiunii prevăzute de Legea nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost re-subordonat Parlamentului, transmite Deschide.md.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a suspendat procedura de revenire aServiciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului

„Astăzi, 7 decembrie 2020, Curtea Constituțională a pronunțatDecizia nr. 137prin care a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020pentru modificarea unor acte normative. În esență, prin Legea menționată Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar. Menționăm că decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinăriisesizării nr. 195a/2020depusă la Curte de către dl Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează într-un anunț al Înaltei Curți.

În aceste condiții, președintele în exercițiu Igor Dodona fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituțională se va întruni pentru examinarea contestației.

Revenirea SIS în subordinea Parlamentului a fost interpretată de mulți ca fiind parte dintr-o tentativă a socialiștilor de a limita puterea Maiei Sandu, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Măsurile adoptate de parlamentarii de la Chișinău au provocat proteste ample, iar mulțimea ieșită pe străzi șiprima președintă-aleasădin istoria țării au cerut organizarea de alegeri generale anticipate.

Caargument pentru mutarea SIS în subordinea Parlamentului de la Chișinău, deputatul socialist Vasile Bolea susținea că președinta-aleasăMaia Sanduar putea utiliza instrumentele și instituțiile din subordine pentru a aduce destabilizarea în regiune, potrivitIPN. Demnitarul chiar a invocat și faptul că Maia Sandu „deține și altă cetățenie”, referindu-se la cea română.

„Avem un președinte nou ales. Din păcate, președintele ales deține și altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova și din punctul ăsta de vedere, și după părerea mea, și după părerea colegilor, acesta ar fi o chestiune care -ar permite într-o oarecare circumstanță să folosească SIS în detrimentul securității naționale. Dacă nu greșesc, președintele nou ales atunci când a obținut a doua cetățenie, a depus jurământul de credință inclusiv altui stat”, a declarat Vasile Bolea, la postul de televiziune TV8.

Întrebat dacă deține probe în raport cu cele declarate, deputatul socialist a făcut trimitere la declarațiile și „comportamentul” Maiei Sandu din ultimele zile în ceea ce privește problema transnistreană.

„Ultimele declarații ale președintelui nou ales care încă nu a intrat în exercițiul funcției, inclusiv cu privire la securitate în regiune, inclusiv la Transnistria, inclusiv alte chestiuni, dă de bănuit că ar putea să întreprindă măsuri privind stabilizarea situației în Republica Moldova”, a spus deputatul socialist.