Reprezentantul lui Vladimir Putin vrea închiderea discuțiilor despre Tezaurul României: „Rusia nu datorează nimic nimănui”

Publicat: 08 06. 2024, 20:23
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ramil Sitdikov

Dialogul dintre Rusia și România în ceea ce privește rezoluția prin care Parlamentul European cere Moscovei să returneze Tezarul românesc este imposibil din cauza politizării subiectului și trebuie închis, susține Mihail Șvidkoi, reprezentant special al președintelui rus pentru cooperare culturală internațională, într-un interviu pentru TASS în marja Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Rusia nu datorează nimic nimănui”, a spus reprezentantul lui Vladimir Putin

„Nu vom desfășura un dialog în condițiile actuale cu niciunul dintre statele străine neprietenoase. Cândva a fost creată o comisie guvernamentală cu privire la aurul românesc, care nu a dat niciun rezultat. Mi se pare, în general, că acest subiect ar trebui închis în principiu. Din mai multe motive. În primul rând, din cauza contextului actual, România adoptă aceeași poziție europeană solidară în ceea ce privește Rusia, așa că nu poate exista niciun dialog pe această temă. Adică trebuie să existe un dialog, trebuie menținut în ceea ce privește anumite chestiuni vitale. Acest subiect este destul de politizat din punctul meu de vedere”, susține Mihail Șvidkoi.

Oficialul rus spune că, „indiferent ce scriu diplomații români” și „indiferent ce documente transmit pe canale diplomatice”, Rusia nu se va angrena în acest dialog.

„Rusia nu datorează nimic nimănui”, susține reprezentantul special al președintelui rus pentru cooperare culturală internațională.

BNR, despre Tezaurul românesc din Rusia: Echivalența este de 91,5 tone aur fin

În martie 2024, Palamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să restituie integral Tezaurul României.

„Iată că se face un pas important, prin rezoluția din Parlamentul European, care, sigur, subliniază încă o dată legitimitatea cererii României și, în același timp, încercăm să transformăm întregul subiect într-o perspectivă financiară, și anume să se înțeleagă că de fapt România are o creanță pe care o poate ridica în fața Rusiei. Nu urmărim să ni se dea exact același lingou pe care Banca Națională l-a trimis, în 1916, în 1917, la Moscova, dar contravaloarea respectivă, de vreme ce actele sunt considerate valide, poate fi și trebuie să fie trimisă României înapoi (…). Noi am trimis echivalentul a 91,5 (tone, n.r.) aur fin, pentru că s-au trimis atunci atât lingouri, cât și monede de diferite valori, în aur, și atunci echivalența la tot acest Tezaur este 91,5 tone aur fin”, declara purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu.