Piața Uniunii Europene ar putea fi închisă produselor din Statele Unite, în contextul războiului comercial declanșat de Donald Trump. Comisia Europeană pregătește măsuri simetrice cu taxe comerciale, la tarifele anunțate de administrația americană.
Comisia Europeană își pregătește riposta pentru războiul comercial lansat de Donald Trump. Executivul european reprezintă interesele celor 27 de state membre și a celor 450 de milioane de cetățeni europeni. În aceste condiții, pe lângă o reacție comercială, care va duce la introducerea unor taxe vamale pentru produsele americane, Comisia ia în considerare și alte măsuri.
Între acestea se află așa-numitul instrument anti-coerciție, care ar închide piața europeană pentru anumite bunuri sau servicii. Mai mult, companiile americane ar putea fi împiedicate să participe la licitații pentru contracte publice sau proiecte finanțate de UE.
În prezent, relațiile comerciale între SUA și UE se află la un nivel foarte ridicat. Conform datelor preentate de administrația americană, tranzacțiile între cele două părți totalizează 975 de miliarde de dolari (900 de miliarde de euro), cu un sold în favoarea UE de 235,571 miliarde de dolari.
În primul mandat al lui Donald Trump, UE a luat doar măsuri comerciale în replică la măsurile protecționiste ale lui Trump. În cazul în care SUA impune acum tarifele masive pe care le-a anunțat pentru 2 aprilie, europenii pregătesc o ripostă mult mai dură. Există voci care spun că ar putea fi vizate serviciile (digitale, financiare, de proprietate intelectuală etc.) furnizate de SUA, un domeniu în care nu există tarife vamale și în care Europa este deficitară. În 2024, soldul serviciilor era pozitiv pentru SUA cu 75,6 miliarde de dolari, după cum relatează economedia.ro.
În cadrul reuniunilor Consiliului UE privind comerțul, această opțiune nu a fost discutată, spun surse familiare cu dezbaterile. Dar instrumentul anti-coerciție este pe masă și are mulți susținători care spun că măsurile ar putea fi pliate în funcție de ceea ce hotărăște Trump.
Instrumentul anti-coerciție este o măsură disponibilă, dincolo de răspunsul pur comercial. Există, de asemenea, alte instrumente diplomatice pe care UE le practică deja, spun surse europene. Aici este vorba despre o apropiere de alți parteneri comerciali. UE promovează noi acorduri comerciale, precum Mercosur, și revizuirea celor vechi.
Pe de altă parte, există o mare neîncredere la nivelul executivului UE de a merge dincolo de un răspuns simetric sub formă de tarife. Mai multe țări, precum Franța, Italia și Irlanda, au solicitat Comisiei Europene să revizuiască catalogul de produse americane ce urmează să fie taxate ca răspuns la taxele aplicate aluminiului și oțelului.