Insolația la adulți. Cauze, simptome, remedii

Publicat: 21 07. 2020, 19:08
FOTO: Pixabay.com

Odată cu sezonul estival și temperaturile caniculare, în rândul oamenilor vine și problema insolației. Este una dintre cele mai periculoase stări provocate de căldură, însă există și remedii simple pentru tratarea aceste probleme, dar mai ales pentru prevenirea ei.

Expunerea pentru o perioadă îndelungată la temperaturi ridicate, a organismului, este destul de periculoasă. Atât persoanele sensibile cât și cele mai rezistente în fața căldurii se pot confrunta cu simptomele insolației și mai ales cu arsurile solare. Copii, vârstnicii și sportivii care practică antrenamentele în timpul orelor de vârf sunt unele dintre cele mai predispuse categorii de persoane la insolație.

Ce este insolația

Potrivit Doc.ro, insolația este una dintre cele mai periculoase stări provocate de expunere îndelungată la căldură, iar dacă pacienții nu iau măsuri rapide și eficinte, aceasta poate conduce la hipertermie.

Care sunt cauzele insolației

O formă de hipertermie, insolația este cauzată de expunere prelungită la temperaturi prea mari, caniculare. Alături de deshidratare aceasta afectează capacitatea corpului de a-și regla temperaturi internă, atenționează sursa citată anterior.

Expunerea unei persoane într-un medi cu o temperatură caniculare poate conduce la o creștere a temperaturii centrale. Activitățile fizice intense, la rândul lor, afectează sau generează insolația. Riscul ca un om să se confrunte cu acest tip de insolație este mai mare în cazul în care persoana nu este obișnuită să realizeze activități fizice solicitante.

Insolația este o problemă cu care se poate confrunta oricine, însă persoanele predispuse în special sunt vârstnicii și copiii. Acestora li se alătură și sportivii și atleții care depun efort sau se antrenează în bătaia soarelui ori la orele prânzului și amiezii, când razele UV sunt mai puternice.

Ce simptome poți experimenta

Specialiștiiatenționează că insolația se manifestă prin:

Creșterea temperaturii corporale,

Piele fierbinte, de culoare roșiatică,

Erupții la nivelul tegumentelor,

Dureri de cap,

Greață și vărsături;

Pielea se va simți fierbinte și uscată;

Modificări ale transpirației

Oboseală extremă și stări de confuzie

Specialiștii atenționează că șocul termic este ultima treaptă de gravitate a acestei afecțiuni și se caracterizează prin temperatura rectala de 40 de grade, piele excesiv de uscată și fierbinte, respirație rapidă, un plus rapid și neregulat, hlucinații, delir, convulsii și pierdere coștienței.

Ce remedii există pentru insolație

Dacă simți că ai simptome specifice insolației sau știi că ai făcut insolație este important să discuți cu mediul tău. Acesta te va consulta și va alege cea mai bună formă de tratament pentru tine. Variantele de trament și remediile pe care le aplici acasă pot fi insuficiente în vindecarea insolației, consultă recomandările unui specialist.

Insolația poate fi însă prevenită prin respectarea unor măsuri simple. Potrivit sursei citate mai sus, specialiștii recomandă să te hidratezi intens în timpul zilei.

Încearcă să depui cât mai puțin efort fizic în timpul orelor „de vârf” când valorile din termometre sunt extrem de ridicate. Evită consumul de alcool sau cofenită, pentru că acesta favorizează dezhidratarea organisumuli. În cazul în care ești nevoit să lucrezi în soare apelează la pauze în timpul cărora să te adăpostești măcar pentru câteva minute la umbră. Poartă haine din materiale dense, care să nu lase razele UV să îți ardă pielea.