Un regizor israelian care a câștigat unul dintre cele mai mari premii la festivalul de film de la Berlin a spus că descrierea oficialilor germani a ceremoniei de premiere ca fiind „antisemită” a dus la amenințări cu moartea și intimidarea fizică a membrilor familiei, determinându-l să amâne planurile de întoarcere în Israel.
Yuval Abraham, în vârstă de 29 de ani, a primit sâmbătă premiul pentru cel mai bun documentar al Berlinalei pentru No Other Land, care prezintă eradicarea satelor palestiniene din Masafer Yatta din Cisiordania.
Discursul de acceptare a premiului de către Abraham, în care a condamnat o „situație de apartheid” și a cerut o încetare a focului în Gaza, a fost unul dintre câteva momente din timpul ceremoniei în care realizatorii de film și-au exprimat solidaritatea cu Palestina. Gestul său a stârnit un protest în presa germană a doua zi, mai mulți politicieni afirmând că discursurile au fost „antisemite”.
„A sta pe pământul german ca fiu al supraviețuitorilor Holocaustului și a cere o încetare a focului – și apoi a fi etichetat ca antisemit nu este doar scandalos, ci și pune literalmente viețile evreilor în pericol”, a spus Abraham pentru The Guardian.
„Nu știu ce încearcă Germania să facă cu noi”, a adăugat el. „Dacă acesta este modul Germaniei de a-și trata vinovăția față de Holocaust, ei îl golesc de orice semnificație.”
Abraham a spus că plănuise să se întoarcă în Israel a doua zi după ceremonie, dar că și-a schimbat planurile în timpul unei escale în Grecia, când a aflat că instituțiile de presă israeliene descriu discursul său drept antisemit, unii citând oficialii germani.
Pe lângă faptul că a primit amenințări cu moartea pe rețelele de socializare, Abraham a spus că mai multe persoane s-au prezentat la casa membrilor familiei sale din Israel, determinându-i să se mute de teamă pentru siguranța lor.
Abraham, a cărui bunica s-a născut într-un lagăr de concentrare și cea mai mare parte din familia tatălui căruia a fost ucisă în Holocaust, a spus: „Puteți critica discursul nostru, puteți spune că ar fi trebuit să menționăm evenimentele din 7 octombrie – este legitim.
Dar Germania folosește un termen care a fost conceput pentru a proteja evreii, nu numai pentru a-i reduce la tăcere pe palestinieni, ci și pentru a-i reduce la tăcere pe evreii și israelienii care critică ocupația și folosesc cuvântul apartheid. Acest lucru este și periculos pentru că devalorizează termenul de antisemitism.”
Partenerul de filmare palestinian al lui Abraham, Basel Adra, a declarat în timpul ceremoniei de sâmbătă că s-a străduit să sărbătorească succesul filmului său în timp ce oamenii din Gaza „erau măcelăriți și masacrați” și a cerut Germaniei să înceteze exporturile de arme către Israel.
Abraham a spus că este îngrijorat de siguranța lui Adra, care de atunci s-a întors în satul său din Cisiordania, care este înconjurat de așezări israeliene.
„Basel trăiește sub ocupație, iar armata sau coloniștii se pot răzbuna împotriva lui în orice moment”, a spus Abraham. „El este în pericol mult mai mare decât mine.”
Reacțiile împotriva ceremoniei Berlinalei din Germania au implicat, de asemenea, solicitări la demisia ministrului de stat al culturii, politicianul Partidului Verzilor Claudia Roth, care a fost văzută aplaudând discursul lui Abraham și Adrei în filmările evenimentului.
Biroul lui Roth a încercat să clarifice că ea a aplaudat pe jumătatea israeliană, dar nu și pe cea palestiniană a duoului, într-o declarație, luni. Aplauzele ei „au fost îndreptate către jurnalistul și realizatorul evreu-israelian Yuval Abraham, care s-a pronunțat în favoarea unei soluții politice și a unei coexistențe pașnice în regiune”. Biroul lui Roth a mai spus că rapoartele despre amenințări cu moartea împotriva lui Abraham sunt „alarmante”.
Abraham a spus: „Această tactică de a despărți și cuceri este familiară din ocupațiile militare. Vom rămâne uniți, pentru că filmul nostru este despre imaginea unui viitor în care să putem trăi împreună cu drepturi egale.”