Regiunea Kursk a Rusiei s-a transformat într-un „front”. O invazie ucraineană îi face pe bloggerii pro-război și experții militari ruși să se teamă că ar putea fi startul unei operații mai ample

Regiunea Kursk a Rusiei s-a transformat într-un „front”. O invazie ucraineană îi face pe bloggerii pro-război și experții militari ruși să se teamă că ar putea fi startul unei operații mai ample
Militari ucraineni fotografiați pe 1 iulie 2023 în zona Donețk. Sursa: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Pe parcursul întregii zile de 6 august, au apărut informații fragmentate despre unități ucrainene care trec frontiera și pătrund în profunzimea regiunii ruse Kursk. La început, agravarea situației din zona de graniță părea o încercare de rutină a grupurilor de recunoaștere și sabotaj, cum s-a întâmplat deja și anul trecut. Totuși, judecând după intensitatea luptelor, de această dată este o situație mai serioasă, relatează serviciul de limbă rusă al BBC.

Ucrainenii au invadat regiunea Kursk a Rusiei

Marți noapte, regiunea Kursk a Rusiei a fost atacată cu drone – guvernatorul Alexei Smirnov spune că în zonă au fost doborâte 26 de drone. În aceeași noapte, a fost bombardat centrul regional Sudzha, care se află la 10 kilometri de frontiera ruso-ucraineană.

Miercuri dimineață au început să apară informații despre o pătrundere a grupurilor armate pe mai multe direcții și despre lupte în zona de graniță.

O situație similară a avut loc în 2023, când formațiile proxy are armatei ucrainene – Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Libertatea Rusiei (două organizații declarate teroriste și interzise în Rusia – au efectuat raiduri în regiunile ruse Bryansk, Kursk și Belgorod.

Martorii au observat imediat că actuala pătrundere pe teritoriul rus nu se aseamănă cu cele anterioare. Au fost remarcate un număr mare de grupuri de invazie, vehicule blindate și o coordonare clară a acțiunilor care înaintează pe direcții diferite.

Ce spun rușii despre atacul ucrainean din regiunea Kursk

Prima sursă oficială care a comentat informațiile despre invazie a fost liderul regiunii Kursk, care a declarat că „luptătorii serviciului de frontieră din FSB al Rusiei și Forțele Armate ale Federației Ruse au împedicat o pătrundere a frontierei”.

În același timp, blogerii pro-război din Rusia au raportat lupte grele în regiunea Kursk.

„Conform datelor primare disponibile din diverse surse, inamicul a reușit să aducă mai multe unități de vehicule blindate pe teritoriul nostru. Pe direcția Kurilovka și Goncearovka, inamicul încearcă să pătrundă cu tancurile supraviețuitoare. Situația rămâne dificilă. Forțele Armate ale Ucrainei bombardează orașul Sudzha”, scrie canalul de Telegram „Two Majors”.

Majoritatea bloggerilor pro-război și experților militari consideră că de această dată atacul ucrainean nu se va limita la un raid rapid pe teritoriul Rusiei. Aceștia sunt de părere că este vorba despre faza inițială a unei operații menite să atragă trupele ruse din zonele fierbinți ale frontului (în special din regiunile Harkov și Donețk) sau să devieze atenția de la o operație majoră ce a fost planificată pentru o altă secțiune a frontului.

Bloggerul politico-militar rus Yuri Podolyaka a descris situația din zona de luptă de pe teritoriul rus folosind sintagma „frontul Kursk”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:34 - Surse: Fost crainic al clubului Dinamo, reținut după ce ar fi agresat sexual un băiat de 16 ani