Regatul Unit, prima țară din lume care începe vaccinarea anti-COVID cu serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford: Cine sunt primele persoane vaccinate

Regatul Unit, prima țară din lume care începe vaccinarea anti-COVID cu serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford: Cine sunt primele persoane vaccinate
Foto: pixabay.com

UPDATE, 4 ianuarie, ora 10.20 –Vaccinarea cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca a început în Regatul Unit.

Un bărbat în vârstă de 82 de ani este prima persoană din Marea Britanie care a primit vaccinul Oxford-AstraZeneca de când a fost aprobată utilizarea serului. Este vorba despre Brian Pinker, un pacient internat la Spitalul Churchill pentru dializă. El a fost vaccinat luni dimineață. După ce i-a fost administrat vaccinul, bărbatul a declarat că abia așteaptă să petreacă alături de soție aniversarea celor 48 de ani de căsnicie, în luna februarie, notează Sky News.

Al doilea britanic vaccinat cu serul produs de AstraZeneca este Trevor Cowlett, un profesor de muzică în vârstă de 88 de ani.

Vaccinarea cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca a început în Regatul Unit

ȘTIRE INIȚIALĂ

Regatul Unit începe, luni, administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, și devine astfel prima țară din lume care începe imunizarea cu acest ser, informează Reuters. Regatul Unit a aprobat pe 30 decembrie utilizarea vaccinului.

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat deAstraZeneca și Universitatea Oxford, administrat de luni în Regatul Unit

Deja, în Regatul Unit sunt disponible 530.000 de doze din vaccinul AstraZeneca, iar administrarea lor va demara, luni, în șase spitale din Anglia. Pe parcursul zilelor următoare, programul va fi extins și în alte centre de vaccinare din Regat, planul Guvernului de la Londra fiind acela de a vaccina zeci de milioane de persoane în următoarele luni. Până acum, Regatul Unit a comandat 100 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, cu care vor fi imunzați 50 de milioane de oameni.

„Acesta este un moment crucial în lupta noastră împotriva acestui virus îngrozitor și sper că va oferi tuturor speranțe că sfârșitul acestei pandemii se poate întrezări”, a declarat ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock.

Pe 8 decembrie, Regatul Unit a devenit prima țară care a început administrarea vaccinului anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech, ser ce trebuie păstrat la temperaturi extrem de scăzute. Aproximativ un milion de persoane au fost vaccinate de atunci pe teritoriul britanic.

Pe de altă parte, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford are avantajul că poate fi stocat la temperatura frigiderului, fiind astfel mai ușor de transportat. Totodată, acest vaccin este mai ieftin decât cel al Pfizer/BioNTech.

Vaccinul AstraZeneca a mai fost aprobat în Argentina, India și El Salvador, țări care nu au început însă și administrarea serului.

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis recent că sunt puține șanse ca acest vaccin să fie autorizat în Uniunea Europeană în luna ianuarie.

Peste 2,6 milioane de cazuri de coronavirus în Regatul Unit, de la începutul pandemiei

Cazurile de COVID-19 au început să se înmulțească brusc în ultimele săptămâni în Regatul Unit, în contextul apariției noii tulpini a coronavirusului, mult mai contagioasă decât varianta descoperită iarna trecută în China.

Doar duminică, în Regat au fost înregistrate peste 55.000 de noi cauzuri de îmbolnăvire, ceea ce face ca bilanțul total al cazurilor de contaminare să depășească 2,6 milioane de la începutul pandemiei și până acum. Numărul deceselor în rândul pacienților cu COVID-19 a trecut de 75.000 în Regatul Unit, ceea ce plasează statul pe locul al doilea la nivel european.

Răspândirea noii tulpini de coronavirus a forțat Guvernul britanic să schimbe abordarea față de vaccinare. Astfel, prioritară va fi administrarea primei doze a vaccinului la cât mai multe persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`