Regatul Unit își retrage trupele din Ucraina în acest weekend. Britanicii, îndemnați să părăsească statul ucrainean „imediat prin orice mijloace posibile”

Regatul Unit își retrage trupele din Ucraina în acest weekend. Britanicii, îndemnați să părăsească statul ucrainean „imediat prin orice mijloace posibile”
Rușii susțin că au omorât o treime din „mercenarii” străini care luptă în Ucraina. România se clasează pe locul al doilea ca număr de luptători pe linia frontului. Sursa Foto: Hepta: DPA Images / Joe Giddens

Cetățenii britanici care aleg să rămână în Ucraina nu ar trebui să se aștepte la o evacuare militară în eventualitatea unei invazii ruse, a precizat ministrul adjunct al apărării din guvernul de la Londra, James Heappey, care i-a îndemnat pe concetățenii săi de pe teritoriul ucrainean să părăsească țara „imediat prin orice mijloace posibile”.

Marea Britanie și Statele Unite s-au alăturat Japoniei, Letoniei, Norvegiei, Țărilor de Jos, Australiei, Noii Zeelande și celorlalte țări care au emis atenționări pentru cetățenii care încă se mai află în Ucraina.

„Cetățenii britanici ar trebui să părăsească Ucraina imediat prin orice mijloace posibile și nu ar trebui să se aștepte, cum a fost cazul în vară în Afganistan, că va exista vreo posibilitate pentru o evacuare militară”, a declarat ministrul adjunct al apărării britanice pentru Sky News.

Marea Britanie își retrage trupele din Ucraina în acest weekend

James Heappey a precizat pentru BBC că trupele britanice dislocate în Ucraina pentru a antrena forțele locale vor pleca din țară chiar în acest weekend.

„Vor fi retrase toate. Nu vor exista trupe britanice în Ucraina dacă va avea loc un conflict acolo”, a explicat oficialul guvernului de la Londra.

Jake Sullivan (SUA): Eventuale bombardamente ruse ar putea să omoare civili indiferent de naționalitatea lor

La rândul său, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, Jake Sullivan, le-a transmis vineri cetățenilor SUA să părăsească Ucraina în cel mult 48 de ore și să nu se aștepte la o evacuare militară în cazul în care nu respectă recomandarea Washingtonului.

„Orice american din Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore. (…) Noi, în mod evident, nu putem prezice viitorul, nu știm cu exactitate ce urmează să se întâmple, dar acum riscul este suficient de mare și amenințarea este suficient de imediată încât prudența impune acest lucru. (…) Dacă atacul rusesc asupra Ucrainei începe, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care ar putea în mod evident să omoare civili indiferent de naționalitatea lor. O invazie subsecventă la sol ar putea în mod evident să implice dezlănțuirea unei forțe masive”, a adăugat oficialul american.

În plus, SUA a suspendat serviciile consulare la Kiev și a dispus retragerea personalului neesențial. Va exista totuși o prezență diplomatică americană limitată la Lvov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`