Prin intermediul unei scrisori publice, premierul britanic, Boris Johnson, i-a cerut președintelui Franței, Emmanuel Macron, să primească înapoi migranții ilegali ce trec Canalul Mânecii, la o zi după naufragiul din Canalul Mânecii soldat cu 27 de morți, conform AFP.
„Eu propun să implementăm un acord bilateral de readmisie, pentru a permite întoarcerea tuturor migranţilor ilegali care traversează Canalul Mânecii”, scrie liderul britanic în această scrisoare pe care a postat-o pe Twitter.
My letter to President Macron. pic.twitter.com/vXH0jpxzPo
— Boris Johnson (@BorisJohnson) November 25, 2021
În această scrisoare, Boris Johnson a scris că „UE a încheiat acorduri de readmisie cu ţări ca Belarus şi Federaţia rusă”, iar ca răspuns, acesta își exprimă ”speranţa ca un astfel de acord să fie încheiat rapid şi cu Regatul Unit”.
„Această măsură ar avea un efect imediat şi ar reduce în mod considerabil – chiar ar opri – traversările, salvând astfel vieţi şi rupând în mod fundamental modelul economic al gangurilor criminale”, a declarat şeful Guvernului britanic.
Scrisoarea lui Johnson este scrisă în contextul în care Regatul Unit și Franța încearcă să-și reducă dezacordurile și să-și îmbunătățească relațiile. Aceste măsuri au fost luate în urma unui naufragiu din Canalul Mânecii care s-a soldat cu 27 de morți.
În urma naufragiului, au decedat 17 bărbaţi, 7 femei şi trei tineri, iar, din fericire, 2 migranţi au supravieţuit.
„Noi considerăm scrisoarea publicată de către premierul britanic (Boris Johnson) drept inadmisibilă şi contrară discuţiilor noastre între omologi. În consecinţă, Priti Patel nu mai este invitată duminică la o reuniune interministerială, care este menţinută ca format, între Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Comisia Europeană”, conform unui apropiat a lui Darmanin.
Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a respins dur scrisoarea lui Johnson, considerând că este: „sărmană pe fond pentru că nu respectă deloc munca depusă de către grănicerii noştri, poliţiştii noştri, jandarmii noştri, salvamarii noştri (…). Pe fond, ea propune acest acord de «mutare». Nu este evident de ce avem nevoie pentru a soluţiona această problemă (…). Ne-am săturat de discursul dublu şi de externalizarea problemelor”